EXCLUSIV Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, pentru TVR: Vom avea nevoie să asigurăm pe cale aeriană transporturi de natură economică, care să nu întrerupă lanţuri vitale de aprovizionare

30 martie 2020, 13:31

„NATO este o organizaţie defensivă şi tot ceea ce facem este strict defensiv, descurajatoare şi apărare împotriva celor care ar avea gânduri necurate. Am constat şi noi o creştere exponenţială a dezinformării, a ştirilor false, a metodelor hibride de a folosi un moment dificil pentru a sădi neîncredere în instituţiile naţionale sau cele internaţionale, de genul NATO sau Uniunea Europeană. Fac un apel să ascultăm vocile competente şi autorizate. Îl asculţi pe profesorul Rafila (Alexandru Rafila, n.red.) şi ştii că informaţia pe care o ai de la cineva cu o astfel de calitate profesională este nepărtinitoare şi este utilă”, a declarat Mircea Geoană, în Ediţia Specială de la TVR1.

Secretarul General Adjunct a punctat că ţările membre UE şi NATO sunt mai perfomante când se unesc, mai ales în aceste momente critice „cum umanitatea nu a mai avut în ultima sută de ani”.

„Există o încercare a celor care împărtăşesc un sistem de organizare nedemocratică, sisteme autoritare, sisteme care nu împărtăşesc valorile noastre democratice, să pledeze în favoarea sistemului lor, spunând că ar fi eventual mai eficiente într-o astfel de criză. Nu este adevărat! Chiar dacă uneori democraţia creează elemente de control reciproc între puterile statului şi de multe ori poate este mai multă vorbă, mai multă controversă, democraţiile sunt cele care atunci când se unesc şi îşi fac treaba, sunt mult mai performante şi vom demonstra, sunt convins, şi în Europa, şi în Alianţă, şi la nivel internaţional, că ştim să fim puternici, rezistenţi nu doar în faţa unui virus, ci în faţa unei încercări cum umanitatea nu a mai avut în ultima sută de ani”, a susţinut Secretarul General Adjunct al NATO.

NATO s-a implicat în aceste zile în acţiuni privind transportul de materiale sanitare dinspre Coreea de Sud către România, dar Secretarul General Adjunct al Alianţei susţine că în perioada următoare Alianţa trebuie să se efectueze „pe cale aeriană transporturi de natură economică, care să nu întrerupă lanţuri vitale de aprovizionare, de continuitate”

„La NATO mai facem un lucru important. Pentru că avem un rol explicit în asigurarea spaţiului aerian la nivel european, lucrăm cu ţările NATO şi cu parteneri din toată lumea pentru a asigura o continuitate a lanţurilor obligatoriu de a nu fi întrerupte. Vorbeam mai devreme de transport aerian de nivel medical de primă urgenţă, probabil că zilele următoare vom avea nevoie să asigurăm pe cale aeriană transporturi de natură economică, care să nu întrerupă lanţuri vitale de aprovizionare, de continuitate. Suntem în alertă maximă şi colaborăm cu ţările aliate şi cu celelalte instituţii internaţionale. (…) Suntem probabil cei mai bine pregătiţi să asigurăm acest tip de logistică, transporturi complexe, traversare de graniţe în condiţii care să nu consume timp inutil pentru că de multe ori, pentru foarte mulţi cetăţeni aliaţi, timpul este de esenţă şi de multe ori, câteva ore pot face diferenţa. ”, a explicat Mircea Geoană în intervenţia de la TVR1.

Mircea Geoană a susţinut că „militarii români îşi fac datoria şi conducerea MapN a fost foarte prompă şi a ştiut să folosească în momente dificile ceea ce Alianţa pune la dispoziţie”, iar în ultimele zile s-a observat un ajutor reciproc mult mai mare între statele aliate NATO.

„Într-o primă instanţă am simţit cu toţii un oarecare grad de egoism naţional şi poate este firesc. În condiţii de criză te gândeşti în primul rând la cetăţenii tăi, dar observăm în ultima perioadă , în ultimele zile şi încurajăm acest lucru, un grad mai mare de întrajutorare. Nu toate ţările sau regiunile din toate ţările sunt la fel de afectate şi vedem cum Spania şi Italia, ţările aliate cele mai grav afectate, au făcut apel la alţi aliaţi pentru sprijin şi constatăm că începem să înţelegem că dincolo de nevoile noastre imediate, presante, grave, dramatice în multe cazuri, în astfel de momente se testează şi caracterul şi solidaritatea, coeziunea şi umanitatea din noi”, a explicat acesta.

Secretarul General Adjunct al Alianţei dă asigurări că „NATO continuă să funcţioneze în parametri de continuitate, am luat toate măsurile ca trupele NATO să fie protejate, dar în acelaşi timp salutăm faptul că la nivelul ţărilor NATO, ţărilor aliate, ministerele Apărării şi militarii aliaţi îşi asumă un rol tot mai important în lupta împotriva acestei pandemii”. Acesta susţine că în afară de România, sunt şi alte ţări care au cerut ajutor pentru transporturi urgente în lupta cu coronavirusul.

„Sunt diverse aranjamente în interiorul NATO, un număr de ţări pot să se asocieze şi să îşi aloce un număr de ore de zbor pentru aceste nave. România a efectuat un astfel de transport, probabil că va mai efectua în viitorul apropiat şi altele. Mai sunt ţări, de exemplu Cehia sau Slovacia, au apelat la acest mecanism pe care NATO îl pune la dispoziţie şi în măsura disponibilităţii fizice a acestor aeronave, vom continua să oferim acest sprijin”, a explicat Mircea Geoană.

Secretarul General Adjunct al Alianţei Nord Atlantice a mai susţinut că poartă discuţii săptămânale cu reprezentanţii Uniunii Europene şi ai ţărilor membre NATO, iar împreună caută soluţii de combatere a coronaviruslui.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite