EXCLUSIV Ruşii din Tuva cred în puterea de vindecare a şamanilor

Pentru localnicii din Republica rusă Tuva, din sudul Siberiei, şamanii sunt prima opţiune atunci când se îmbolnăvesc. Asta deşi oamenii au acces la medicina tradiţională. Echipa TVR în Rusia a fost la o clinică unde bolnavii cred că pot fi vindecaţi doar cu ierburi şi incantaţii şamanice.

29 Mai 2022, 08:05 (actualizat 29 Mai 2022, 08:13) Știrile TVR |

 

În Tuva încă mai întâlneşti oameni care nu cred în medicina tradiţională şi preferă să ceară ajutorul şamanilor.

La Kîzîl, capitala Republicii ruse Tuva, există chiar un centru şamanic. Aici se stă la coadă sau se vine cu programare pentru un sfat sau un ritual specific pentru alungarea spiritelor rele.

Dopchun Ool Kara Ool susţine ca este şaman negru, comunică cu spiritele, cu natura şi de aceea are mai multă putere în a alina suferinţele oamenilor.

Acolo unde vulturii şi alte păsări răpitoare zboară destul de jos sau zăbovesc deasupra unui loc înseamnă că spiritele sunt în preajmă. De asta sunt convinşi oamenii care încă mai cred în obiceiurile şi tradiţiile păgâne.

Vedem aici mai multe oase atârnate. Se pare că este vorba despre un ritual al şamanilor.

Explicaţia am găsit-o la Centrul Cultural din Tuva acolo unde se studiază fenomenul şamanilor.

Cercetător ştiinţific: Oasele de animale au un rol de protecţie. De aceea ele se atârnă deasupra uşii, în munţi sau de-a lungul drumului. Localnicii din Tuva cred că aceste amulete îi apără de spiritele rele.

Cei mai mulţi şamani se întâlnesc în Asia Centrala şi de Nord. Numai în Tuva sunt aproximativ o mie. De obicei sunt solitari, rareori se întâlnesc mai mulţi la un loc şi doar pentru a participa de anumite ritualuri.

 

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 31°C
IASI 24°C 30°C
CLUJ 27°C 26°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 31°C 29°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI