EXCLUSIV Românii din Ucraina își apără țara în care trăiesc și unde își cresc copiii

Există și români care vor petrece sărbătorile de iarnă pe frontul din Ucraina. E vorba despre zeci de etnici români din Bucovina de Nord, care au ales să apere țara în care-și cresc copiii. Familiile lor au rămas acasă, unde așteaptă cu îngrijorare vești și speră că războiul se va sfârși curând. Un reportaj în exclusivitate de Alex Costache, Bogdan Militaru și Dorel Oancă.

30 Noiembrie 2022, 20:36 Știrile TVR |

Oksana Palamariuc locuiește la Voloka, sat românesc în apropiere de Cernăuți. Soțul ei, Vasile, are 42 de ani, e jurist și membru activ al comunității, iar acum e ofițer. A fost mobilizat pe 24 februarie. Mai întâi a fost trimis la doar 10 kilometri de casă. Dar acum e departe, la Harkov, aproape de granița cu Rusia.

"El s-a dus să-și apere țara, măcar că este român, dar s-a născut în Ucraina. Cel mai grozav e când nu e în rețea, nu răspunde la telefon, 2-3 zile nu știu, este viu sau nu. Simțesc de multe ori că nu îmi spune adevărul."

Nu le mărturisește însă și copiilor despre aceste griji. Băiatul e în clasa a VII-a, iar fetiță, într-a IV-a.

"Ea plânge, retrăiește. Eu nu le-am spus că el e plecat pe front, le-am spus că e la Kiev, că e aici aproape. E greu cu multe lucuri trebuie să mă descurc singură, chiar și cu mașină, care până amu nu știam că trebuie să o duc la reparat."

Și Adrian Medvedi, român din Herța, e tot pe front. Soția lui, Oksana, a rămas acasă. Au un băiat de 16 ani care studiază la Timișoara și o fetiță care și-a serbat azi ziua numelui. Fară tatăl ei.

"La început era foarte greu, băiatul este mai matur, are 16 ani, nu mai întreabă, dar uite că fetiță de 10 ani zilnic mă întrebă de ce tata, de ce noi."

Adrian trimite acasă fotografii și videoclipuri. Când a împlinit 41 de ani, pe 28 noiembrie, chiar de ziua Bucovinei, a scris pe Facebook ''Sunt departe de plaiurile natale şi cei dragi sufletului, culoarea predominantă aici este gri îmbinată cu noroi, ceaţă şi nopți întunecoase şi reci''.

"Când au eliberat regiunea Harkov ei erau stabiliți într-o scoală unde erau soldații ruși, zona era foarte minată, un pieten de-al lor din neatenție a călcat pe o mină aruncată din elicopter și a rămas fară picior, asta a fost pentru mine ceva de îngrijorare."

Deși e departe de front, regiunea Cernăuți a nu a fost ocolită de tragediile războiului.

La fel ca întreaga Ucraină, regiunea și orașul Cernăuți se confruntă cu pene de curent și de căldură în urma bombardamentelor rusești și se pregătesc pentru o iarnă grea.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI