Specialiștii se așteaptă ca epidemia de COVID 19 din România să atingă vârful în următoarele două săptămâni. Cercetătorii Universității din Suceava estimează că atunci, spitalul din oraș ar putea avea pacienți în stare gravă de două sau chiar de trei ori peste capacitatea secției AȚI. Calculele specialiștilor au o marjă de eroare de 50 la sută. Oricum, greu încercatul spital din Suceava a început deja să-și extindă secția de terapie intensivă. O echipa a TVR a filmat acolo eforturile susținute ale cadrelor medicale. Un reportaj exclusiv de Adelin Petrișor și Mihai Florea. Atenție, imagini cu un puternic impact emoțional!
Aproape 600 de pacienți cu COVID-19 sunt internați acum în Spitalul de Urgență din Suceava. Pe 25 dintre ei, medicii de la AȚI se luptă să-i țină în viață. Șefii militari ai spitalului au mărit capacitatea secției de terapie intensivă.
În așteptarea vârfului de sarcină au pus paturi cu ventilatoare și în câteva săli de operație din apropiere. Dar din cele 43 de paturi câte sunt acum, doar 35 au ventilatoare. Estimările specialiștilor arată că acestea ar putea să fie insuficiente în viitorul apropiat.
Chiar și acum când secția ATI nu este supraaglomerată, medicii și asistentele muncesc în condiții foarte grele. Sunt prea puțini, așa că sunt nevoiți să stea în combinezoanele incomode în ture lungi de câte 8 ore. Mai mult decât în alte spitale.
Pentru medici și asistente sunt obositoare echiparea și dezechiparea. Fiecare poartă combinezon, cizme de cauciuc, capelină, mască, ochelari, vizieră și 3 perechi de mănuși. Ca să evite infectarea, toate acestea trebuie puse și date jos cu mare atenție. Noi am stat în zona cu COVID 19 a spitalului din Suceava în jur de 1 oră și 40 de minute.
După preluarea conducerii, medicii militari au refăcut circuitul epidemiologic și au stabilit zona de echipare și dezechipare, precum și proceduri stricte de folosire a echipamentului de protecție.
În lipsa acestora, sute de cadre medicale de la Spitalul de Urgență s-au infectat. Numărul lor reprezintă aproape jumătate din totalul pe țară.