EXCLUSIV Radu Lupescu, medic ATI la un spital din Strasbourg: Recomandarea mea ar fi obligativitatea vaccinării celor care sunt în contact cu persoanele vulnerabile

7 octombrie 2021, 19:07

Săptămână după săptămână, contaminările scad iar numărul celor care ajung în spital cu forme medii sau grave se reduce. În peste 47 de departamente s-a elimnat obligativitatea măştii pentru elevii din clasele primare. Peste 73% din populaţie este complet vaccinată.

Radu Lupescu, medic ATI, Clinica Rhena, Strasbourg: Situaţia în Franţa este bună actualmente. Decizia preşedintelui Macron de a introduce pasul sanitar în iulie a fost determinantă. A decis atunci ca cei din sistemul sanitar vor fi obligaşi să se vaccineze, lăsând totuşi 2 luni celor care nu făcusera acest demers pentru a se conforma noilor reguli.

Medicul Radu Lupescu spune că la aproximativ 6 săptămâni de la introducerea permisului sanitar, Franţa a reuşit să ajungă din urmă ţări care erau avansate la capitolul vaccinare. O soluţie care ar putea fi aplicată şi în România.

Medicul Radu Lupescu: Recomandarea mea ar fi, în primul rând, introducerea obligativităţii vaccinării personalului care este în contact cu persoanele fragile. Pentru restul populaţiei, din păcate, slaba încredere în sistemul sanitar în care accidentele legate de ţngrijire sau de infrastructură sunt frecvente, se rasfrânge asupra campaniei de vaccinare şi, de aceea, cred că numai obligaţiile legate de prezentarea unui test de mai puţin de 48 de ore sau un certificat de vaccinare poate funcţiona.

De la mijlocul lunii octombrie, încetează gratuitatea pentru testele PCR şi pentru cele rapide, în încercarea de a creşte şi mai mult procentul celor vaccinaţi.

Autorităţile au anunţat că un test PCR va costa 44 euro iar un test rapid 22 euro.

Tarifele se vor aplica persoanelor majore, care nu s-au vaccinat.

Testele rămân gratuite pentru cei imunizaţi care au simptome sau pentru cei cărora medicii le recomandă această testare.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite