EXCLUSIV. Punctul de vedere al Guvernului privind statutul Casei Regale

11 ianuarie 2018, 13:53

Guvernul susţine că integrarea Casei Regale în sistemul instituţional din România, organizat ca republică, ridică importante aspecte de principiu. În plus, Executivul spune că nu e clar viitorul statut juridic al Casei Regale: unul de asociaţie, de fundaţie sau altă formă juridică.

Un alt argument al Guvernului este acela că nu poate fi identificat ordonatorul principal de credite prin bugetul căruia se asigură finanţarea cheltuielilor. Mai lipseşte, de asemenea şi impactul bugetar.

Nu de aceeași părere era și Călin Popescu Tăriceanu, care susținea, în urmă cu trei săptămâni, că această inițiativă legislativă este o formă minimă de respect, iar statul poate asigura, fără dificultăți, cheltuielile.

Susținerea pentru acest proiect vine și din partea liberalilor.

Proiectul va ajunge din nou pe masa parlamentarilor, după ce comisia juridică din Senat a amânat dezbaterile, la finalul sesiunii trecute, din cauza lipsei punctului de vedere al Guvernului.

Proiectul privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale a fost depus la Parlament de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe 7 noiembrie 2017.

Premierul Mihai Tudose s-a opus de la început proiectului.  Pe 29 decembrie 2017,  declara că Guvernul va da un aviz negativ proiectului de lege privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale, subliniind că Palatul Elisabeta a fost dat în folosinţă regelui Mihai în calitate de fost şef al statului, nu şi urmaşilor acestuia.

“Potrivit art. 1, alin. (2) şi (4), din Constituţia României, Forma de guvernământ a statului român este republică, statul se organizează potrivit principiului separaţiei puterilor, în putere legislativă, executivă şi judecătorească în cadrul democraţiei constituţionale. De asemenea, art. 2 din textul fundamental prevede că Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum. În consecinţă, caracterul suveran al Casei Regale, intitulată a României, intră în contradicţie cu textele fundamentale, pentru care suveranitatea, în statul român, se exercită prin organe reprezentative. Pentru a defini Casa Regală ca reprezentativă pentru poporul român este necesar a se preciza acest aspect printr-un text la nivel constituţional, legea fundamentală din care derivă existenţa oricărei instituţii din România”, se arată în document.

Mai jos, punctul de vedere al Guvernului:

(w460) Punctul de

(w460) Punctul de(w460) Punctul de(w460) Punctul de(w460) Punctul de(w460) Punctul de(w460) Punctul de(w460) Punctul de

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite