EXCLUSIV Printre capcanele morții din Marea Neagră. Reportaj de pe singurul puitor de mine al Forțelor Navale Române

Minele marine au devenit cel mai mare pericol din Marea Neagră în această perioadă, iar Forţele Navale Române sunt cele care trebuie să ţină pericolul departe. Misiunile de căutare sunt permanente, iar alarma poate fi dată în orice moment pe puntea navei ”Constantin Bălescu”. Marinarii militari reacţionează atunci la secundă, iar pentru asta se antrenează în fiecare zi. O echipă TVR, formată din Vlad Ungar şi Alex Baricz, a participat la o misiune de căutare în largul Mării Negre.

24 Aprilie 2022, 15:11 (actualizat 24 Aprilie 2022, 17:46) Știrile TVR |

Este o zi liniştită pe mare, dar pericole pot apărea oricând. O alertă pune totul în mişcare pe Nava 274, căutătorul de mine al forţelor navale române, se desprinde de mal, taie valurile uşor dar Dorin Gheorma le-a pregătit o misiune specială şi neaşteptată marinarilor săi. Şi sunt peste 70 la bord.

O barcă suspectă este întotdeauna o ameninţare. Şi poate urmă şi un atac aerian... Iar echipajul trebuie să ştie cum să reacţioneze. Aşa că acest exerciţiu se repetă tot mai des la de la începerea războiului.

De ceva vreme, în Marea Neagră plutesc în derivă mine, adevărate capcane ale moţii care trebuie anihilate. 11 ambarcațiuni ale Marinei Militare supraveghează apele României. Cel mai înalt punct de observare este însă din elicopter. Căutarea minelor este dublată de antrenamente pentru a respinge posibile atacuri.

Cel mai puternic ordin este FOC. Iar militarii se înţeleg din priviri, îşi simt fiecare respiraţie şi acţionează că şi cum atacul ar fi real.

Dacă nava lor este cumva lovită, brusc încep o altă procedură, după un scenariu codat: ”- Comandă, comandă, o posibilă mînă marina în element proba babord în distanță aproximativă 2 cabluri. Stop mașînă, cârma bandă dreapta. - Am înțeles. Alertă mînă, alertă mînă”.

Alertă a fost reală pentru căpitanul Daniel Gheorma și oamenii din echipa lui chiar au găsit o mină marină în urmă cu aproximativ 3 săptămâni.

Mina putea distruge totul în jur dacă ar fi fost atinsă de orice ambarcațiune, iar misiunea militarilor de pe nava 274 a fost să ajungă cât mai repede la ea și să evite o tragedie.

”Pot să spun că a fost o activitatea grea cu risc, o activitate care solicită un efort psihic mare în permanență trebuie avută în vedere siguranța navei”, a spus căpitan comandor Daniel Gheorman, comandatul Puitorului ”Viceamiral Constantin Bălescu”.

”A fost o zi cu importanță extremă, a fost o zi foarte importantă, fiecare a trebui să își facă treaba la nivel foarte ridicat sunt riscuri, dar pentru asta ne antrenăm, pentru asta ne-am antrenat. Pentru asta suntem aici. Și frica nu prea își are locul”, a povestit la rândul său, Daniel Vasile, aspirant.

O știe și soldatul Mihaela Kozma care de doi ani este vânător de mine pe nava 274. Misiunea ei e să observe cât mai repede o eventulă mină printre valuri și să anunțe echipajul. Într-o lume a bărbaților, privirea ei ageră poate salva mii de vieți.

”Îți trebuie o atenție foarte mare, trebuie să cercetezi zona din fața ta cu amanuntitul dacă marea este netedă este perfect, le vezi în fața ta la o depărtare destul de mare”, a spus soldatul Mihaela Kozma.

Ochii Mihalei Kozma sclipesc chiar și atunci când caută capcanele morții din Marea Neagră. Mereu o are în gând pe fetiță care o așteaptă acasă.

”Riscul este foarte, foarte ridicat, țînând cont că am și doi copii acasă, pentru mine cel puțin este și mai, psihic este și mai riscant pentru că te gândești și la familia de acasă”, a mai spus ea.

”Aș spune că viață bate filmul, este puțîn mai antrenant, puțîn mai riscant decât în filme, dacă în filme putem să greșim o secvență și să tragem a doua dublă, în viața reală avem o singură șansă să ne facem meseria bine”, a completat căpitanul.

În momentul în care unul din cei doi observatori de pe nava militară vede o mînă larg, primul lucru pe care îl face e să îl anunțe pe comandantul puitorului. În momentul următor două echipe de scafandri coboară în larg în ambarcațiuni la fel că acestea. Trebuie să identifice mine, iar apoi încep procedura de neutralizare.

”Poate exploda și la o anumită distanță de noi sau din cauza unei alte nave care poate provoca acea explozie și putem suferi și noi”, a avertizat soldatul Kozma.

”Cei care se deplasează către mină o fac în condiții de viteză minimă. Viteza este adaptată în funcție de gradul mării și viteza aceasta minimă este absolut necesară pentru a nu duce spre un contact cu posibila mină”, a povestit căpitanul.

Nava 274, singurul puitor de mine al Forțelor Navale Române a avut prima misiune în 1981, adică în urmă cu 40 de ani. Iar în perioada 2015 - 2019 a fost modernizată complet.

Onoare și patrie - asta scrie pe puitorul de mine Constantin Bălescu. Aceste cuvinte se află de fapt în mintea, în inima și în sufletul oricărui militar de la Forțele Navale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPECIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI