EXCLUSIV Povestea lui Aurel Truță, singurul român care a ajuns primar al unei localități din Spania

24 aprilie 2022, 16:54

Pentru a-l întâlni pe Aurel am mers până în Paramo de Boedo, o localitate micuța înconjurată de pădure și câmpuri agricole. Deși are doar câteva case și în jur de 100 de locuitori, Paramo de Boedo, este una dintre cele mai cunoscute localități din Spania. Și asta pentru că primar este un român, pe care a vrut să-l cunoască chiar regele Spaniei.

Aurel Truță este singurul primar român din Spania. A ajuns în Paramo de Boedo pentru niște lucrări de construcții și i-a plăcut atât de mult satul încât a cumpărat o casă și s-a stabilit aici. A renovat primăria și a amenjat un cabinet medical pentru localnici. ”Vine un medic o dată pe săptămâna și avem o sala de tratamente”, spune Aurel Truță

În sala de consiliu a Primăriei stă înrămată fotografia în care apare alături de președintele României și de Regele Spaniei. Localnicii au fost fericiți când Aurel a renovat biserica din sat, un monument istoric din secolul al XIV – lea. ”Luna viitoare o să avem un botez al unei familii mixte , tatăl e român și mama spanioloaică”, spune primarul.

Aurel a devenit primar fără voie. A fost propus și ales de localnici, de două ori.

”Este o persoană cu o minte mult mai deschisă, cu idei noi, fără frică față de multe lucruri, de care oamenii de aici aveau teamă și a dat o nouă vitalitate satelor”, povestește Mariano Marcos Gallego, localnic.

Candidat la al treilea mandat

Aurel este căsătorit și are două fetițe, Claudia și Laura, de 6 și 13 ani. Sunt fericite că tatăl lor a renovat parcul de joacă, iar acum vin și copii din satele vecine.

”E foarte frumos pentru că este multă liniște, poți să ieși afară să te dai cu bicicletă, puține mașini pot să vină, este libertate. Copiii care vin în vara aicea s-au bucurat foarte mult când au văzut parcul renovat”, povestește Laura Truță, fiica lui Aurel.

De când este primar populația localității s-a mărit. ”S-a mărit mult și nu doar cu români, sunt mulți care au venit să trăiască aici, au adus copii. Aurel a creat locuri de muncă”, mai spune Mariano Marcos Gallego.

Aurel se mândrește că în Paramo de Boedo nu există șomaj. ”Avem o densitate de un locuitor la 5 km pătrați. Este foarte dificil să vrei să lucrezi și să nu găsești un post de muncă. Sunt locuri de muncă în agricultură, industrie, în special în industria alimentară, putem să ne mândrim că avem în zonă cea mai mare fabrică de biscuiți din Europa”, spune Aurel Truță. La următoarele alegeri Aurel va candida și pentru al treilea mandat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite