Piloții români de F-16 din Lituania au făcut 10 interceptări într-o lună

6 mai 2023, 18:58

În baza aeriană Siauliai, piloții români sunt în alertă 24 de ore din 24. În momentul în care un avion neidentificat se apropie de spațiul aerian al NATO, ei primesc ordin de la comandamentul aliat din Germania și trebuie să decoleze în cel mult 15 minute.

În Lituania, piloții escadrilei 53 Warhawks au avut prima interceptare reală, la doar câteva zile de preluarea misiunii, la început de aprilie, când două avioane Su-27 rusești s-au apropiat de spațiul aerian al Alianței. Până la sfârșitul lunii, românii s-au mai întâlnit deja de cel puțin 9 ori cu piloții ruși.

Comandorul Mihăiță „Miță” Marin a participat la mai toate misiunile de interceptare de deasupra Balticii.

În prima din cele patru luni pe care le vor petrece în Lituania, piloții români au avut în jur de 60 de misiuni de antrenament. Ei au zburat în formație cu aliați din Portugalia, Marea Britanie, Germania și Polonia. Inclusiv misiunile de pregătire sunt coordonate de comandamentul aerian al NATO din Uedem.

Col. Stefanos Mavrakis, Comandamentul Aerian al NATO: „Ţinând cont de perioada de când folosesc F-16, pot să spun că s-au dovedit a fi profesionişti şi suntem foarte fericiţi să fim agenţia care controlează acest detaşament. Până acum, şi nu am motive să cred că va fi altfel până la final, ei au făcut o treabă foarte, foarte bună.”

România are în baza din Siauliai 4 avioane F-16 și 100 de militari. Ei vor face poliție aeriană în zona baltică până la sfârșitul lunii iulie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Kogălniceanu devine cea mai mare bază NATO din Europa

Cum arată scenariul unei invazii a lui Vladimir Putin în Europa