EXCLUSIV Permisul sanitar obligatoriu, prin ochii românilor de la Paris

11 august 2021, 20:43

Românii care trăiesc şi lucrează în Franţa se supun regulilor impuse de permisul sanitar. Fiecare are punctul său de vedere în funcţie de profesie şi experienţă.

Viorel Bucur, coach şi consultant la Paris: Astăzi am avut ocazia să vizitez câteva instituţii de utilitate publică şi acest paşaport nu mi-a fost cerut. La intrarea în restaurant însă mi-a fost cerut paşaportul sanitar, l-am prezentat, scanarea lui a durat câteva secunde şi astfel am putut avea acces în spaţiul respectiv.

Angajaţii din restaurante trebuie să fie vigilenţi în faţa unor tentative de fraudare. Încă din momentul rezervării, ei explică toate variantele permisului sanitar, adică dovada vaccinării complete sau a unui test negativ de cel mult 72 de ore sau dovada trecerii prin boală.

Diana Craciun, angajată într-un restaurant parizian: Desigur că sunt foarte multe momente discutabile în acest proces, pentru că neavînd obligaţia de a verifica identitatea persoanelor, sigur că anumite persoane ar putea folosi documente care nu le aparţin, dar atunci sunt ei personal cei care îşi asumă responsabilitatea şi riscul de a fi penalizaţi.

Sunt multe categorii profesionale pentru care vaccinarea este obligatorie din toamnă, o decizie îndelung comentată în Franţa.

Oana Besnea, responsabil de comunicare – campus universitar Paris: Obligativitatea paşaportului va aduce nişte provocări destul de mari în mediul profesional. Am colegi care lucrează în organizarea de evenimente şi vor fi afectaţi în mod inegal pentru că la fel ca şi alte categorii profesionale, medici, pompieri etc vor fi obligaţi să prezinte o dovadă de vaccinare angajatorului, în lipsa căreia pot face obiectul unor sancţiuni şi chiar unor rupturi contractuale. Sunt nişte măsuri disproporţionate, care subminează unul din principiile de neatins ale Republicii franceze, acela de egalitate.

Criza sanitară nu este în spatele nostru, spune preşedintele Emmanuel Macron, care îi îndeamnă în continuare pe francezi să se vaccineze.

În Franţa, 56% din populaţie este complet vaccinată iar extinderea permisului sanitar şi vaccinarea obligatorie au generat ample proteste de stradă în ultimele patru săptămâni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite