EXCLUSIV O italiancă de 107 ani gătește, face rebus și exerciții fizice: E un mare cadou de la Dumnezeu. Iau o singură pastilă pe zi, viața e frumoasă

Este una dintre cele mai longevive persoane din lume, dar nu își arată vârsta. La 107 ani, italianca Gelmira Bravo gătește, face calcule, rebus și exerciții fizice. Are amintiri chiar și din Primul Război Mondial, adoră viața și acum, iar râsul ei molipsește pe oricine. Urmăriți povestea uneia dintre cele mai bătrâne femei din lume într-un reportaj realizat de Alberta Forgiarini.

07 Octombrie 2022, 21:09 Știrile TVR |

A depășit de mult un secol de viață, dar face calcule cu o lejeritate impresionantă și se ocupă de treburile casei de parcă abia a ieșit la pensie. Gelmira Bravo are 107 ani și Locuiește în Villotta, un sat din zona Pordenone. Spune că își amintește chiar și de un moment pe care l-a trăit în Primul Război Mondial: "Mă aflam în capul scărilor, aveam 3 ani, îmi amintesc. Jos, la baza scărilor, era un militar german. Mi-a făcut semn să cobor și, când am ajuns jos, mi-a dat o felie de pâine cu gem. Era prima dată când mâncam ceva așa de bun! Mamma mia! Prima dată!"

În tinerețe, Gelmira a lucrat că vânzătoare. Are 3 copii, cel mai mare în vârstă de 80 de ani. Soțul i-a murit de 20 de ani, iar familia o ajută să se mențină în formă. Dimineața face mișcare în timp ce își rostește rugăciunile, apoi în fiecare seară este regulă să joace cărți cu fiica sa.

Gelmira spune că cea mai grea experiență în viață a fost al Doilea Război Mondial. Soțul a fost prizonier în Germania timp de 3 ani și nu uită cât de greu se descurca pe atunci.

"Este mult mai bine acum! Din toate punctele de vedere. Acum găsești de toate. Atunci, în primul rând nu erau bani și apoi nu găseai mai nimic."

Italianca iubește viața, mărturisește că nu a băut niciodată peste măsură, mănâncă puțin și este foarte credincioasă.

"E un mare cadou de la Dumnezeu! Niciodată nu m-aș fi gândit să ajung la vârsta asta! Și să fiu așa sănătoasă. Pentru că, mulțumesc lui Dumnezeu, sunt bine fizic, iau o singură pastilă pe zi."

"- Vă place viața?"

"- Da, da! E frumoasă viața! Teama de moarte este, dar o accept, dacă vine, o accept cu brațele deschise."

Gelmira mai are o soră în viață, care trăiește în Canada și are 100 de ani.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI