CORESPONDENŢĂ EXTERNĂ

EXCLUSIV O echipă a Ştirilor TVR, pe urmele meteoritului Tunguska din taigaua siberiană

Departe în taigaua siberiană, la 1200 de km de Krasnoiarsk, se observă şi acum urmele epicentrului celei mai mari explozii înregistrate vreodată. Este vorba despre meteoritul Tunguska, considerat cel mai mare eveniment de impact asupra scoarţei terestre, din istoria recentă a Pământului. Echipa Ştirilor TVR a ajuns pentru prima dată în locul unde a explodat meteoritul Tunguska. Un reportaj în EXCLUSIVITATE semnat de Liviu Iurea.

26 Octombrie 2021, 20:55 Știrile TVR |

Drumul până în epicentrul exploziei meteoritului este extrem de anevoios. Elicopterul te lasă într-un anumit punct, iar de acolo mai mergi pe jos încă 7 kilometri.

Taigaua Tunguska este acum rezervaţie naturală. Este bine să fii însoţit de cineva care ştie să mânuiască o armă şi să te apere de eventuale animale sălbatice, în special urşi.

În dimineaţa zilei de 30 iunie 1908 deasupra Siberiei Centrale a zburat un obiect arzător, însoţit de sunete similare celor de tunete.

Observatorul seismologic din Australia a înregistrat unda de şoc care a înconjurat de două ori globul terestru.

Primul cercetător rus care a ajuns la faţa locului după aproape 20 de ani a fost Leonid Kulik. Primele fotografii făcute de el surprind dezastrul lăsat de explozie, chiar şi dupa 2 decenii.

Kulik şi-a amenajat un adăpost şi o bază de cercetare din materialele găsite la faţa locului.

Cabana a fost construită în 1927 din copacii pe jumătate arşi, găsiţi la faţa locului în urma căderii meteoritului Tunguska.

Cercetătorii vorbesc despre un meteorit sau resturile unei comete formate din gheaţă şi piatră, care au explodat înainte să atingă pământul.

Energia exploziei a fost de o mie de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima.

Cercetările efectuate în sol şi alte măsurători nu au stabilit creşterea radioactivităţii şi nici nu au fost găsite resturi metalice de provenienţă extraterestră.

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI