EXCLUSIV Nikolaev, viața sub amenințarea bombardamentelor. Apa potabilă lipsește de luni întregi. Corespondență de război

Locuitorii orașului ucrainean Nikolaev rezistă cu tenacitate atacurilor rusești, în condiții din ce în ce mai grele, mai ales că a venit iarna. Au rămas fără apă potabilă încă de la începutul războiului și le e aproape imposibil să-și procure cele necesare. Dar oamenii spun că nu se tem și nu vor să plece. Și se ajută cum pot unii pe alții. Echipa TVR a documentat viaţa de zi cu zi în oraşul bombardat de aproape 9 luni. Un reportaj în exclusivitate de Alex Costache, Bogdan Militaru și Dorel Oancă.

21 Noiembrie 2022, 18:04 (actualizat 21 Noiembrie 2022, 19:38) Știrile TVR |

Când au început bombardamentele, Yuri nu a stat cu mâinile în san. S-a înrolat în Apărarea Teritorială. Și a amenajat câteva subsoluri din cartierul în care locuiește, pentru a-și pune familia la adăpost, dar și ca spațiu de depozitare pentru ajutoare.

Yuriy, militar, Apărarea Teritorială Nikolaev: Am construit acest adăpost ca să ne simţim în siguranţă. Locuiam ceva mai departe, la parter, dar casa nu avea subsol. Aici avem subsol, beton sus, beton jos, suntem în siguranţă, aşa că ne-am mutat aici. Ne ocupăm cu ajutorul pentru populaţie, sunt directorul centrului comunitar. Folosim garajele ca pe niște depozite.

Când te înarmezi cu speranță și perseverență, viața merge mai departe, chiar și într-un buncăr improvizat.

Da, merge (televizorul). Acum ne uităm la “Singur acasă”, dar înainte ne uitam la desene animate. Aici e linişte, e bine, e ca acasă, spune o fetiță.

Situat în zona fierbinte a confruntării dintre forțele ruse și cele ucrainene, Nikolaev trăiește sub amenințarea continuă a atacului. Consecințele sunt dure.

Orașul nu mai are demult apă potabilă și locuitorii se aprovizionează cu apă de la cișmele instalate de autorități.

E în regulă, nu ne plângem, venim în fiecare zi să luăm apă de aici. Trebuie să ne păstram caracterul puternic, ne-am obişnuit, şi copiii la fel, avem o fetiţă de opt ani, nu plecăm nicăieri, totul va fi bine, Ucraina va fi bine.

Alex Costache, trimisul special al TVR în Ucraina: La robinet curge apă tehnică, industrială, are gust sărat, nu este potabilă, dar te poți spăla.

Localnicii cred că rușii au țintit cu bună știință sistemul de aprovizionare cu apă al orașului.

Fără apă potabilă suntem de la sfârşitul lunii februarie. Sigur, e o soluţie bună cişmeaua asigurată de autorităţi. Acolo, la conductă, au lovit cu rachetele.

Ne-am obişnuit, dar e totuşi foarte dificil. Eu nu am plecat, am rămas aici, familia mea e aici, asta e poziţia noastră.

Locuitorii din Nikolaev par hotărâți să reziste, deși probabil vor sta la coadă pentru apă și la temperaturi de îngheț.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI