EXCLUSIV Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: Grupul de luptă din România este probabil cel mai avansat din punct de vedere operațional

24 martie 2022, 20:25

Mircea Geoană a declarat că grupul de luptă din România este cel mai avansat din punct de vedere operațional: „Faptul că Federația Rusă a declanșat un război atât de ilogic și  atât de anacronic împotriva Ucrainei, evident, are consecințe și pentru NATO, pentru că a apărut o nouă situație strategică și de securitate în regiune. De aceea, liderii noștri, astăzi, au încredințat liderilor militari ai NATO sarcina ca până la summitul de la Madrid să trecem de la prezență avansată la apărare avansată. Vom avea o prezență semnificativă. tot conceptul acestor grupuri de luptă este caracterul lor multinațional. Aceasta face ca întreaga alianță să fie prezentă. Nu toți în aceeași țară. dacă ne uităm acum la cele opt grupuri de luptă – deja patru existente în zona baltică și în Polonia, patru la noi, în zona noastră, putem spune că în măsură aproape completă, toți aliații sunt prezenți într-unul sau altul din aceste grupuri sau mai multe. Acesta e și elementul de solidaritate pe care NATO-l aduce – o prezență multinațională. Eu, ca român, vreau să mulțumesc Franței, vreau să mulțumesc României și militarilor noștri, pentru că, într-adevăr, este un gest necesar și, de fapt, grupul de luptă din România este probabil cel ai avansat din punct de vedere operațional.

Despre amenințarea la Marea Neagră, secretarul general adjunct al NATO  a declarat: „Ce se întâmplă în Marea Neagră este preocupant pentru întreaga Alianță și, evident, președintele României ca lider al unei țări riverane Mării Negre a ridicat acest subiect inclusiv subiectul Insulei Șerpilor. De aceea, noi putem să îi asigurăm  pe români, pe bulgari, pe turci, aliații din zona Mării Negre că, într-un moment pe care îl vom decide cu toții, sperăm după o soluționare politică a acestui război, că vom veghea ca Marea Neagră să rămână o mare deschisă.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă