EXCLUSIV Mircea Cărtărescu, înainte de a primi la Guadalajara premiul FIL pentru literatură în limbi romanice: Sunt foarte fericit și mândru pentru acest premiu

Mircea Cărtărescu primeşte, la Guadalajara, premiul FIL pentru literatură în limbi romanice. Este unul dintre cele mai valoroase premii literare din lume, în valoare de 150 de mii de dolari şi e acordat în cadrul Târgului de carte din Mexic. În ultimii ani, marele succes internaţional al lui Mircea Cărtărescu a venit datorită cititorilor de limbă spaniolă care au primit cu entuziasm cărţile lui. În exclusivitate pentru Ştirile TVR, Mircea Cărtărescu a transmis câteva gânduri înainte de ceremonia din această seară.

26 Noiembrie 2022, 20:49 Știrile TVR |

"Sunt foarte fericit, sunt foarte mândru, că am primit acest premiu și abia aștept ceremonia de acordare", a declarat scriitorul, pentru TVR, înainte de  festivitatea din Mexic.

Ceremonia de premiere durează două ore, iar laudatio e făcută de cunoscutul scriitor Sergio Ramirez. Premiul FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, pe care l-a câștigat Mircea Cărtărescu e cel mai mare premiu al Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara și recunoaște o viață dăruită literaturii.

Anul acesta au fost primite 80 de nominalizări, din 18 țări și trei continente. Propunerile au venit din partea instituțiilor de cultură și de învățământ, a editurilor și asociațiilor literare și a membrilor juriului. Premiul FIL i-a mai fost acordat și lui Norman Manea, în 2016.

Literatura lui Mircea Cărtărescu e foarte prizată în spațiul hispanofon. Traducerea romanului Solenoid a fost un mare succes și a deschis calea spre publicul internațional și a celorlate cărți - Trilogia Orbitor, Nostalgia și chiar poezia lui.

În primăvară, Mircea Cărtărescu făcea un turneu triumfal în Columbia, la târgul de carte Filbo, unde era asaltat de cititori înfocați.

Distincția completează o serie lungă de premii obţinute de Mircea Cărtărescu de-a lungul timpului, printre cele mai mari fiind Thomas Mann şi Formentor, în 2018.

Recent, Mircea Cărtărescu a publicat un nou roman, Theodoros.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI