EXCLUSIV Ministrul Mihai Fifor: România rămâne actorul cel mai important la Marea Neagră în cadrul NATO

17 februarie 2018, 20:44

În acest an, la Conferința de la Munchen a apărut problema cum poate Europa să-și asigure propria securitate într-un mediu marcat de tensiuni cu Rusia și de un nou tip de relații cu SUA.

România are ca obiectiv situația de securitate la Marea Neagră, temă pe care vrea să o fixeze și pe agenda summit-ului NATO din iulie, după cum a declarat pentru TVR ministrul Apărării.

Mihai Fifor, ministrul Apărării: Situaţia de securitate de la Marea Neagră nu pare sub nicio formă a se îmbunătăţi. S-a discutat mult despre poziţia Rusiei şi despre faptul că, după anexarea ilegală a Crimeii de către Federaţia Rusă, în 2014, în zonă a continuat o militarizare excesivă. Şi lucrul acesta ne preocupă. România rămâne actorul cel mai important la Marea Neagră în cadrul NATO, suntem partenerul de încredere pentru Alianţă dar şi în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA.

Marea Britanie a lansat ideea unui nou tratat de securitate europeană post Brexit în fața președintelui Comisiei Europene, a premierului Poloniei, a ministrului român al Apărării și a unor oficiali americani.

Premierul Marii Britanii, Theresa May: Securitatea Europei este securitatea noastră şi, de aceea, spun, din nou, că Marea Britanie rămâne angajată necondiţionat acestui obiectiv.

Șefii serviciilor de informații externe britanice, franceze și germane s-au afișat recent împreună. Un fapt rar, menit să dea asigurări că Brexit-ul nu le va afecta cooperarea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite