EXCLUSIVITATE

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: O decizie cu un plafon simbolic de un leu, un euro pentru abuzul în serviciu nu ar fi constituțională. Parlamentul nu poate evita stabilirea unui prag - asta este cert

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat în exclusivitate la TVR că, dacă ar pune un prag simbolic de 1 euro pentru incriminarea abuzului în serviciu, nu ar fi respectată decizia CCR, care prevede clar că suma nu trebuie să fie una derizorie. În plus, ministrul crede că şi Comisia Europeană va fi de acord cu pragul, întrucât oficialii europeni au recomandat mereu respectarea deciziilor Curţii Constituţionale. Predoiu a admis că duminică varianta convenită în coaliţie se ridica la 250.000 de lei.

30 Martie 2023, 17:24 (actualizat 30 Martie 2023, 21:54) Știrile TVR |
Predoiu-Pragul de 1 euro nu ar respecta decizia CCR
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"O decizie cu un plafon simbolic de un leu, un euro, cum s-a mai discutat, nu ar fi constituțională, nu respectă toate considerentele Curții Constituționale. În ceea ce privește plafonul propus de Ministerul Justiției, ne-am raportat la un număr de salarii medii pe economia națională, respectiv 3 salarii medii pe economia națională, și este o bază de discuție pentru Camera Deputaților", a declarat Predoiu.

"Nu există o intenție de reglementare în sensul de a evita răspunderea juridică, penală sau contravențională, pentru unii făptuitori. Dimpotrivă, toată plaja de fapte este acoperită. Numai că cele care vor clasate peste prag sub aspectul consecințelor vor fi sancționate penal și celelalte contravențional, pecuniar, cu amenzi de până la 200 de mii de lei", a adăugat el.

"Parlamentul nu poate evita stabilirea unui prag. Asta este cert", a subliniat ministrul.

"Nu văd cum Comisia Europeană ar putea să solicite o altă reglementare în lege decât cea prescrisă de către Curtea Constituțională. (...) Vom discuta decizia Curții Constituționale acolo și vom arăta care sunt considerentele din decizia Curții Constituționale care arată că acest plafon nu poate fi insignifiant, pentru că altminteri ieșim practic din filosofia deciziei, care este obligatorie pentru noi și niciodată Comisia Europeană nu ne-a cerut să ignorăm vreo decizie a Curții Constituționale", a mai explicat Cătălin Predoiu, pentru TVR.

CITEȘTE și Ministerul Justiției va susține un prag de 9.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 35°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 28°C 31°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 30°C 34°C
BRASOV 28°C 32°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI