EXCLUSIV Mini-submarine "made in Romania". Reportaj în fabrica de la Ghiroda. Navele sunt livrate în special Marinei italiene. Vasile Dîncu: "Dacă facem un contract acum, le-am putea avea foarte repede"

În apropiere de Timişoara, la 800 de kilometri distanţă de mare, se fabrică mini-submarine! Acestea pot avea torpile, precum marile submarine, dar echipajul este de cel mult 15 persoane. Navele sunt livrate în special Marinei italiene, dar Ministerul Apărării Naţionale vrea să cumpere în următorii ani mini-submarinele care pot securiza zona Mării Negre. O echipă TVR a filmat în exclusivitate în fabrica în care sunt construite aceste nave.

13 Aprilie 2022, 19:13 (actualizat 14 Aprilie 2022, 01:57) Știrile TVR |

Așa arată mini-submarinele pe care le construiesc 45 de ingineri și mecanici în localitatea Ghiroda, de lângă Timișoara.

Cele mai multe au fost livrate până acum Marinei militare italiene. Românii realizează structura centrală a vehiculului subacvatic şi e nevoie de 6 luni de muncă.

Adriana Pinti, jurnalist TVR: "Submarinul compact precum cel în care mă aflu are o lungime de 35 de metri și poate coborî până la o adâncime de 150 de metri. În plus, poate suporta un echipaj format din 9 marinari și 6 comandanți și poate parcurge o distanță de peste 2 mii de mile în autonomie".

Cristina Stănciulescu, director operaţional al firmei care produce mini-submarine: "Un submarin compact este dimensionat astfel încât să poată opera în apele puțin adânci ale Mării Negre, să acopere distanța necesară, flexibilitate, dar și sistemul de armare necesar. Dimensiunile reduse îl fac foarte greu de reperat de sonarele altor nave".

Mini-submarinele produse la Timișoara au același sistem de torpile ca submarinele de mari dimensiuni, adică vor putea fi folosite și pentru atac, nu doar pentru supraveghere.

Reprezentanții producătorului italian s-au întâlnit deja cu ministrul Apărării Naționale, care vrea să cumpere mini-submarinele pentru Forțele Navale Române.

"A fost o surpriză pentru mine, o surpriză plăcută - am aflat de la câțiva ambasadori străini care m-au întrebat despre faptul că ei vor să cumpere pentru țările lor niște mini-submarine care se produc în România. Sper că vom găsi condiții pentru ca acest producător să lucreze pe scară mare, să poată produce pe scară mare în România mini-submarine și atunci și noi vom fi și beneficiari, vom și cumpăra, dar România va și putea să vândă aceste mini-submarine", a declarat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.

"Dacă facem un contract acum, le-am putea avea foarte repede, în 2-3 ani", a răspuns ministrul întrebării adresate de Vlad Ungar, jurnalist Știrile TVR.

Cristina Stănciulescu, director operaţional al firmei care produce mini-submarine: "Înțelegem că o flotă de submarine compacte (...) ne referim la 4-5 submarine pot să acopere toate necesitățile operaționale ale sistemului de apărare românesc în apele Mării Negre".

Echipa de ingineri de la Timișoara lucrează acum la un vehicul de salvare sub apă care poate opera până la 600 de metri adâncime. Beneficiară este tot Marina militară italiană.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI