EXCLUSIV Medicamente care nu trebuie să lipsească niciodată. Statul vrea să reintroducă lista medicamentelor esențiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Pentru ca România să nu se mai confrunte cu noi crize de medicamente, precum cele de imunoglobulină sau citostatice, ministrul Sănătăţii promite să reintroducă în legislaţie lista medicamentelor esenţiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acelaşi demers l-a făcut şi Vlad Voiculescu acum 2 ani, dar din cauza Parlamentului, lista a fost retrasă înainte ca legea să intre în vigoare.

25 Iulie 2018, 21:52 (actualizat 25 Iulie 2018, 22:18) Știrile TVR |
Listă pentru medicamentele esențiale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

“Îngrozitor, ne mor copiii. Este groaznic” - În martie, părinţii copiilor care aveau nevoie de imunoglobulină îşi strigau disperarea. În ţară nu mai era nicio doză disponibilă.

Cu câteva luni înainte, o femeie din Alba a murit pentru că nu a primit la timp tratamentul.

Producătorii au decis să se retragă de pe piaţa din România din cauza preţului mic.

În ultima vreme, bolnavii noştri s-au confruntat şi cu lipsa altor medicamente: Cisplatin, Asparaginază sau calciu folinat. Toate se află pe lista medicamentelor esenţiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În 2016, Vlad Voiculescu, ministru al Sănătăţii la acea vreme, o introducea în legislaţia românească.

Emanuela Schweninger, jurnalist TVR: "Lista stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii conţine medicamente care nu trebuie să lipsească niciodată. De exemplu, citostatice, tratamente pentru boli cardiovasculare, imunoglobulină. Peste jumătate dintre medicamentele de pe listă costă mai puţin de 50 de lei".

"Poţi să ai cea mai bună aparatură, poţi să ai cei mai buni medici. Fără aceste medicamente esenţiale, pur şi simplu nu poţi trata aşa cum trebuie (…) Există diverse mecanisme prin care poţi să stabileşti preţul. Noi (...) ne uităm la 12 ţări şi luăm preţul minimal. Ce am propus noi este să luăm media ultimelor 3, tocmai pentru a avea aceste medicamente pe piață", subliniază fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Executivul a adoptat această modalitate de calcul a preţurilor printr-o hotărâre de guvern. Ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 mai 2017. Nu s-a mai întâmplat asta din cauza unor modificări legislative.

Sorina Printea promite că va reintroduce lista în legislaţie.

"Avem gata o nouă listă a medicamentelor esenţiale, care este extrasă din acea listă pentru că unele nu se potrivesc specificului ţării noastre", a subliniat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

"Obligatoriu vor fi nişte măsuri. (…) Vor ţine de calcularea clawback-ului, de calcularea preţului. Sunt mai multe măsuri", a mai indicat Pintea.

Lista ar urma să fie reintrodusă în legislaţie pe 1 septembrie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI