EXCLUSIV Medicamente care nu trebuie să lipsească niciodată. Statul vrea să reintroducă lista medicamentelor esențiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

25 iulie 2018, 21:52

“Îngrozitor, ne mor copiii. Este groaznic” În martie, părinţii copiilor care aveau nevoie de imunoglobulină îşi strigau disperarea. În ţară nu mai era nicio doză disponibilă.

Cu câteva luni înainte, o femeie din Alba a murit pentru că nu a primit la timp tratamentul.

Producătorii au decis să se retragă de pe piaţa din România din cauza preţului mic.

În ultima vreme, bolnavii noştri s-au confruntat şi cu lipsa altor medicamente: Cisplatin, Asparaginază sau calciu folinat. Toate se află pe lista medicamentelor esenţiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În 2016, Vlad Voiculescu, ministru al Sănătăţii la acea vreme, o introducea în legislaţia românească.

Emanuela Schweninger, jurnalist TVR: Lista stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii conţine medicamente care nu trebuie să lipsească niciodată. De exemplu, citostatice, tratamente pentru boli cardiovasculare, imunoglobulină. Peste jumătate dintre medicamentele de pe listă costă mai puţin de 50 de lei„.

Poţi să ai cea mai bună aparatură, poţi să ai cei mai buni medici. Fără aceste medicamente esenţiale, pur şi simplu nu poţi trata aşa cum trebuie (…) Există diverse mecanisme prin care poţi să stabileşti preţul. Noi (…) ne uităm la 12 ţări şi luăm preţul minimal. Ce am propus noi este să luăm media ultimelor 3, tocmai pentru a avea aceste medicamente pe piață„, subliniază fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Executivul a adoptat această modalitate de calcul a preţurilor printr-o hotărâre de guvern. Ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 mai 2017. Nu s-a mai întâmplat asta din cauza unor modificări legislative.

Sorina Printea promite că va reintroduce lista în legislaţie.

Avem gata o nouă listă a medicamentelor esenţiale, care este extrasă din acea listă pentru că unele nu se potrivesc specificului ţării noastre„, a subliniat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

„Obligatoriu vor fi nişte măsuri. (…) Vor ţine de calcularea clawback-ului, de calcularea preţului. Sunt mai multe măsuri”, a mai indicat Pintea.

Lista ar urma să fie reintrodusă în legislaţie pe 1 septembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite