EXCLUSIV Mărturii din Irpin, oraşul în care ruşii au comis violenţe greu de descris, în primele zile după declanşarea războiului din Ucraina

23 februarie 2023, 20:44

La 9 luni de la retragerea ruşilor, la Irpin încă se mai aud sirenele antiaeriene, amintindu-le celor care au revenit acasă că ameninţarea e mereu prezentă. Ruşii au atacat Irpinul pe 2 martie anul trecut, în drum spre Kiev. Timp de aproape o lună, orăşelul a fost sub ocupaţie. 290 de oameni şi-au pierdut viaţa atunci.

Viktor s-a trezit în dimineaţa de 2 martie şi a ştiut că se apropie ruşii. Auzea atacurile de la Bucea şi Hostomel, apoi bombele s-au îndreptat spre ei. A fost nevoit să fugă la Ternopil.

Roman are două fetiţe şi a fugit din Irpin ca să le pună la adăpost. S-a întors însă după retragerea ruşilor ca să ajute la reconstrucţia Irpinului. Şi-a găsit uşa spartă cu ranga.

Şi Valentina a fost nevoită să fugă. Casa familiei sale a fost total distrusă în cele câteva zile de ocupaţie, iar acum stă cu chirie.

Irpin era o suburbie cochetă a Kievului, cu 100.000 de locuitori, cu o casă de cultură şi o universitate. Ambele au suferit distrugeri masive. Un corp al universităţii a fost mistuit într-un incendiu provocat de bombardamente.

Irpin are şi alte răni. În martie, forţele ucrainene au aruncat în aer un pod pentru a opri avansul ruşilor.

Din păcate imaginea podulului distrus de la Irpin a devenit cunoscută în întreaga lume.

Pe 10 martie anul trecut, 8 persoane au fost ucise aici în timp ce încercau să se evacueze din oraşul atacat de trupele ruse. Printre ei erau şi doi copii. Ruşii au tras asupra lor cu mortiere.

Maşinile localnicilor, multe distruse în explozii, sunt adunate în acest cimitir. Pentru artista Olena Yanko, e locul potrivit pentru un mesaj de speranţă.

“Seminţele de la floarea-soarelui sunt unite într-un cerc şi noi suntem asemenea, ca seminţele, vom fi uniţi şi niciodată biruiţi.”

Potrivit Olenei, de anul trecut floarea soarelui e şi simbolul soldaţilor ucraineni.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite