EXCLUSIV Mărturii din blocul bombardat de ruși la Nikolaev, în noaptea de după eliberarea Hersonului: "Am văzut cum scoteau morţii de sub dărâmături". Mulțumiri pentru ajutorul dat de România refugiaților

Iarna s-a instalat serios în Ucraina, unde sunt multe zone fără electricitate și căldură în locuințe. Ucrainenii care nu au părăsit țara o duc din ce în ce mai greu, inclusiv în orașul Nikolaev, din sud, unde bombele rușilor cad în fiecare zi. Localnicii care nu au plecat trăiesc printre ruine. Trimișii speciali ai TVR Alexandru Costache, Bogdan Militaru și Dorel Oancă au stat de vorbă cu unii dintre cei care au supraviețuit rachetelor rusești. Vă avertizăm, sunt imagini și informații cu impact emoțional.

20 Noiembrie 2022, 19:07 (actualizat 20 Noiembrie 2022, 19:52) Știrile TVR |

E o dimineață ploioasă în Nikolaev, dar alarma care anunță atacurile aeriene ale rușilor răsună din nou.

Este un scenariu care se repetă zi și noapte. De 8 luni, orașul este bombardat fără milă, iar în multe locuri sunt clădiri distruse de rachetele invadatorilor.

Blocul filmat de echipa Știrilor TVR a fost bombardat chiar în noaptea în care ucrainenii se bucurau de eliberarea orașului Herson. Nouă oameni au murit și mai mulți au fost răniți.

Pentru cei care s-au salvat, traumele vor rămâne pentru tot restul vieții.

Tatiana, locuitoare din Nikolaev: "Era ora 03.00 dimineaţa, m-am trezit din cauza unei explozii extraordinar de puternice, geamurile de la balcon s-au spart. Apoi am ieşit în stradă. Era terifiant. În faţa ochilor noştri, am văzut cum scoteau morţii de sub dărâmături".

Alexandru Costache, trimisul special al TVR în Ucraina: "În urma loviturii de rachetă, această parte a clădirii s-a prăbușit și puteți vedea ce-a rămas din apartamentele oamenilor. Acolo sus pe perete este un ceas care încă funcționează, este și acea carpetă sau covor, iar dincoace este mobila sau biblioteca pe care o avea omul în casă".

Agoniseala de-o viață a multor oameni s-a risipit sub moloz. Nimic nu mai poate fi folosit.

Ivan nu credea că va mai trăi asemenea vremuri.

"Am 86 de ani. Nici în timpul războiului mondial nu am văzut așa ceva - ca pe timp de pace să zboare ușa de la apartament. Pe mine nu m-a lovit atât de rău, dar alții au ușa... multe distrugeri".

Viața celor care nu au plecat din Nikolaev depinde acum de voluntari. Ei sunt cei care le asigură inclusiv hrană.

Olena s-a întors de curând în oraș, iar acum îi ajută cum poate pe cei rămași fară nimic. S-a bucurat să afle că suntem din România.

Olena, locuitoare din Nikolaev: "Vreau să mulțumesc României că, după ce în data de 4 aprilie au tras în blocul nostru, după ce foarte mulți oameni au murit, soţul m-a trimis în România. Mulţumesc mult românilor pentru tot ceea ce fac, pentru că ei fac pentru noi totul. (...) Cât am locuit acolo, am primit ajutor, alimente, locuinţă, totul, de aceea vă mulţumesc foarte mult. Mulţumim, mulţumesc!"

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI