EXCLUSIV Marele vis chinezesc. Economia Chinei, de la produse ieftine, la exporturi și tehnologii scumpe

20 octombrie 2017, 23:05

Dincolo de zgârie-nori şi de centrele financiare ale marilor metropole, descoperi o Chină a contrastelor. Acolo poţi întâlni cei mai mulţi miliardari declaraţi din lume. Dar şi zeci de milioane de oameni care îşi câştigă cu greu existenţa. Este oglinda unui sistem politic socialist, cu o economie capitalistă.

China traversează o perioadă de boom economic şi a ajuns într-un moment de răscruce. Colosul asiatic face eforturi să scape de eticheta unui producător iefin de bunuri de larg consum şi vrea să facă pasul spre exporturile scumpe de tehnologie.

În prezent, în topul celor mai valoroase 100 de branduri din lume, doar două sunt chinezeşti. China este acum cel mai mare importator de roboţi industriali din lume. Şi se pregăteşte să cucerească economic planeta până în 2030.

Calea ferată este foarte importantă pentru exporturile Chinei. De exemplu, o magistrala cu o lungime de peste 11.800 de km leagă Lianyungang, oraşul-port de la Marea Galbenă, de Rotterdam, cel mai mare port din Europa. Un transport ajunge la destinaţie în aproximativ două săptămâni, de două ori mai rapid decât pe mare.

Marele vis chinezesc, reactivarea vechilor drumuri ale mătăsii, înseamnă exporturi de sute de miliarde de dolari. Dar şi importuri care să susţină o populaţie de peste 1,3 miliarde, care consumă tot mai mult.

În ultima decadă, pentru prima dată în istorie, populaţia urbană a depăşit-o pe cea rurală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă