EXCLUSIV Magazinele cu produse tradiționale românești sunt tot mai căutate de italieni

Mușchiulețul românesc, telemeaua și micii le-au lăsat gura apă italienilor. Magazinele cu produse tradiționale sunt tot mai căutate de italieni în Peninsulă. Ba chiar mulți nu doar le gustă, ci încearcă să prepare și rețetele românești. Urmăriți un reportaj în exclusivitate, realizat de corespondentul TVR în Italia, Alberta Forgiarini.

04 Octombrie 2022, 17:03 (actualizat 04 Octombrie 2022, 21:26) Știrile TVR |

Produsele tradiționale românești sunt tot mai apreciate de italieni, care merg la cumpãrãturi în magazinele noastre. Asta se întâmplã și la Padova.

”Eu locuiesc aici, aproape, și trecând am vãzut magazinul ăsta luminat, cu multe mașini parcate în fațã, m-am oprit, curioasã, și am zis hai sã vedem ce e aici. Au o carne foarte bunã! Cotletul de porc este special, apoi gãsesc carne pe care o folosesc pentru paste, găsesc aceste roșii care vin direct din România și sunt foarte suculente.”

”Cu siguranță îmi place carnea afumată, costițele, acele bucăți de carne care sunt și ele afumate, chiar și anumite tipuri de brânză, nu sunt deloc rele.”

Proprietarul magazinului, Iosif Mârț, este din România și a venit în Italia în urmã cu 10 ani. A lucrat în construcții, apoi și-a deschis această afacere, iar acum are patru magazine în nordul Italiei.

Iosif Mârț - proprietar magazin românesc: Foarte mulți italieni au și prieteni români. Au mers pe la ei pe acasã, au mâncat, întreabã de unde iei produsul acela, ce sunt astea, sunt curioși. Iar curiozitatea îi face sã intre și în magazinele românești.

Magazinul are și propria brutărie, în care la fiecare sfârșit de săptămână se pregãtesc colaci și poale în brâu, iar la sãrbãtori, cozonaci.

”Iubitul meu este român și vreau sã învãț cultura lui și sã gust lucruri noi. Știu sã gãtesc bine cozonac și sarmale. Apoi am vãzut-o pe mama lui gãtind mai multe feluri de mâncare, dar vreau să le învãț pe rând, altfel nu învãț bine.”

Italienii și-au adaptat rețetele la produsele românești. Astfel, la carbonara ei folosesc în loc de pancetta mușchiulețul românesc, iar zacusca o folosesc drept sos pentru paste.

Din Italia, pentru Telejurnal, Alberta Forgiarini.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI