EXCLUSIV Lupta pentru păduri, pe viaţă şi pe moarte. Jandarmi și pădurari amenințați cu arma în Parcul Naţional Munţii Rodnei

17 iunie 2018, 18:43

Scene ca în Vestul Sălbatic se petrec în pădurile din nordul țării, unde se dă bătălia pentru lemne. Cel mai recent incident a avut loc la sfârșitul săptămânii în Munții Rodnei.

Unul dintre cei care tăiau ilegal lemne, un tânăr de 16 ani, a refuzat să se legitimeze, iar jandarmii l-au urcat în mașină și s-au îndreptat spre un canton silvic pentru declarații. Ceilalți indivizi au blocat drumul și, sub amenințarea unei arme, au reușit să îl elibereze pe băiat. Și au continuat cu amenințările.

Incidentul este confirmat de pădurari, dar oamenii se tem să vorbească despre ce s-a întâmplat.

Parcul Național Munții Rodnei se întinde pe 46 de mii de hectare și este al doilea din țară ca suprafață. Ariile protejate se află în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.

Pădurile din zonă sunt în pericol pentru că lemnul asigură traiul localnicilor. Toate văile sunt pline de arbori doborâți. Lemnul se taie apoi la gatere sau chiar în fața casei.

Incidentul din pădure nu e singurul de acest fel.

Un procuror de la Năsăud a preluat ancheta în cazul incidentului din Parcul Național Munții Rodnei.

Un raport Greenpeace arată că numai în 2016 în România s-au tăiat ilegal peste 140 de mii de metri cubi de lemn. Mai mult de jumătate provine din Maramureș, Iași, Cluj și Bistrița-Năsăud.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite