EXCLUSIV LUMEA AZI Interviu cu ministrul polonez al Afacerilor Externe: Preşedintele rus ştie foarte bine că ţara lui nu respectă legile internaţionale. E necesar să tragi o linie pe care ruşii nu au voie să o treacă

"Preşedintele rus ştie foarte bine că ţara lui nu respectă legile internaţionale. Altfel nu ar fi dus situaţia în punctul în care trei ţări din jurul Rusiei sunt lipsite de integritatea teritorială şi asta ar trebui să fie considerată linia roşie cea care indică nerespectarea legii internaţionale pe care se presupune că noi toţi trebuie să o respectăm", a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru emisiunea "Lumea azi" ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau.

24 Aprilie 2021, 17:15 (actualizat 24 Aprilie 2021, 17:19) Știrile TVR |
Lumea azi - Interviu cu ministrul Afacerilor Externe al Poloniei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

VEZI și Parteneriat pentru securitate România-Polonia-Turcia. Trilaterală găzduită de București. Au mai fost invitați miniștrii de Externe din Ucraina și Georgia

- Cum vedeţi evoluţia situaţiei în Ucraina?

- Vă pot spune că eu cred că toţi suntem convinşi că ce este necesar acum este o detensionare din partea Rusiei şi, ca să obţinem asta, trebuie să invităm Rusia să participe la trilaterala Grupului de contact şi să folosim mecanismele de reducere şi apărare militare în concordanţă cu documentele de la Viena, ale OSCE. Este crucial. Altfel, ne aşteptăm la ce e mai rău.

- Credeţi într-o soluţie diplomatică până la capăt?

- Întotdeauna am crezut în diplomaţie. În această chestiune ar trebui să ne întoarcem acum la sancţiunile economice. Cred că este nevoie să aşteptăm până când se detensionează situaţia. Dacă asta nu se va întâmpla, cu siguranţă că UE ar trebui să ia în calcul sancţiuni economice. La fel şi SUA.

- Care ar fi cel mai important pas pe care ar trebui să-l facă aliaţii în actuala situaţie ca să oprească sau să încetinească activitatea Rusiei în estul Ucrainei?

- E necesar să tragi o linie pe care ruşii nu au voie să o treacă. Mă refer la reacţii diplomatice, la reacţii economice şi la sprijinul acordat Ucrainei ca stat.

- Şi ce speraţi să obţineţi aici la Bucureşti?

- Vrem să reconfirmăm îngrijorarea noastră comună, a ţărilor din flancul estic al NATO, faţă de noile provocări. Vedeţi, Polonia, România şi Turcia sunt cele mai importante state NATO din regiune. Suntem în mod special îngrijoraţi în legătură cu mediul de securitate al graniţelor NATO şi în viitor ne vom exprima îngrijorările.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI