EXCLUSIV Jazz românesc pe malurile Senei. Ramona Horvath şi-a prezentat în faţa presei şi a criticilor cel de-al patrulea disc “Carmen's Karma”

În centrul Parisului, pe malurile Senei, a răsunat jazz compus şi interpretat de o româncă. Ramona Horvath este pianistă de jazz iar în avanpremieră a prezentat în faţa presei şi a criticilor cel de-al patrulea disc ce cuprinde compoziţii şi aranjamente pe teme din autori clasici. Ştirile TVR au fost la această avanpremieră, iar corespondenta TVR la Paris, Mihaela Antoche, are toate detaliile, în exclusivitate.

20 Septembrie 2023, 19:32 Știrile TVR |

Avanpremiera “Carmen's Karma”, al patrulea disc semnat Ramona Horvath, a avut loc in centrul Parisului într-o atmosferă dominată de roşu. Stabilită de mulţi ani în Franţa, Ramona Horvath provine dintr-o familie de muzicieni. De această dată, propune o abordare care pleacă de la muzica clasică şi ajunge la o muzică plină de culori, poetică în care pianul şi jazzul ocupă locul central.

Pianista Ramona Horvath: Este un album în care încerc să duc prin ochii mei de astăzi, de om matur, lucruri din copilărie, care m-au marcat în copilărie, în adolescenţă, adică în perioada în care studiam foarte mult pian clasic.

Nicolas Rageau, contrabas şi co-autor a doua piese, şi Antoine Paganotii, baterie, o însoţesc pe scenă pe Ramona Horvath pe ani buni iar acest trio omogen şi-a câştigat deja un loc aparte pe scenele de jazz.

Nicolas Rageau, contrabas: Ea are un foarte mare background de muzică clasică şi, bineînţeles, era păcat să nu facem ceva cu acest background. Acum, suntem la al patrulea disc şi ne-am spus că este o idee bună şi am scris compoziţii în jurul muzicii clasice. Câteva sunt foarte apropiate, altele mai depărtate, dar toate amintesc ceva din muzica clasică.

De la Schubert, la Bizet, Ceaikovski, Ravel, trecând prin Debussy sau Beethoven, “Carmen's Karma” ajunge la George Enescu.

Ramona Horvath: Am o compoziţie care este inspirată dintr-o temă din Rapsodia 1 a marelui nostru George Enescu. Evident, a fost mult prelucrată şi cu multe adaosuri şi de aceea spun că a devenit o compoziţie, pentru că este o creaţie în sine.

Lansarea oficială a discului va avea loc pe 3 noiembrie, la Paris. Vor urma concerte în toată Franţa.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI