Iuliana Marciuc, despre scandalul Eurovision: Când a primit o altă listă, producătorul de vot s-a alertat, a sunat la Digame, care a spus că este o decizie EBU care se va motiva ulterior. Nu am primit încă un răspuns

Iuliana Marciuc și Mihai Pocorschi au povestit luni seară, la Telejurnal, cum au primit informația, de la EBU, că trebuie să citească o altă listă de vot decât cea pe care o aveau pregătită. "Am fost sunată de la București, eram în timpul votării, ni s-a spus că există o altă listă pe care noi, România, trebuie s-o anunțăm. Acela a fost momentul în care am sfătuit-o pe colega mea să sune la Digame" - a spus șefa delegației României, Iuliana Marciuc. La rândul său, WRS a vorbit despre momentul în care aștepta să afle câte puncte a adunat și cât de nedreptățit s-a simțit.

16 Mai 2022, 12:04 (actualizat 16 Mai 2022, 21:33) Știrile TVR |

Televiziunea Română acuză organizatorul competiției Eurovision că a schimbat rezultatul jurizării noastre, fără un motiv convingător. Asta, după ce Uniunea de Radiodifuziune Europeană a anunțat că a eliminat punctajul juriilor din 6 ţări și l-a înlocuit cu rezultate calculate printr-un algoritm, după ce ar fi depistat anumite "nereguli" la votare. TVR așteaptă lămuriri din partea organizatorului Eurovision. La TVR 1, în Telejurnal, Iuliana Marciuc, Mihai Pocorschi și wrs au vorbit despre scandalul din finala de la Torino.

 

 

Declarații ale invitaților dezbaterii de la Telejurnal:

Iuliana Marciuc, șefa delegației României:

- Până la această oră nu am primit încă un răspuns de la EBU. Știm că sunt și alte țări în aceeași situație. Așteptăm răspunsul.

- Scrisoarea adresată în miez de noapte a fost adresată tuturor țărilor participante, am primit-o și noi.

- Ceea ce am văzut la televizor – eu pot să spun ce știu de acolo: Există o singură persoană care știa rezultatele votului din România  - producătorul care răspunde de vot, colega mea. În momentul în care ea a primit din partea EBU o altă listă spre a fi citită și care trebuia să-i fie înmânată Edei, s-a alertat, a spus că este vorba de o greșeală, a sunat la Digame, care a spus că este o decizie EBU care se va motiva ulterior. Ulterior a venit acest mail adresat tuturor țărilor, prin care am înțeles că a fost ceva în neregulă.

- nu a fost nicio problema tehnică, Eda era pregătită, se făcuseră toate probele tehnice înainte și la toate probele tehnice a ieșit în regulă totul

- (Când ai aflat? care a fost momentul?) Am fost sunată de la București, eram în timpul votării, ni s-a spus că există o altă listă pe care noi, România, trebuie s-o anunțăm. Acela a fost momentul în care am sfătuit-o pe colega mea să sune la Digame.

- El (n.r., Mihai Pocorschi) era conform regulamentului în studioul de la București și a văzut că vine o altă notare

- notele juriului au fost modificate nu numai României, ci și altor țări, unele dintre ele nu au mai fost introduse, acuzându-se aceste defecțiuni tehnice, în show-ul finalei, altele au fost introduse, au acceptat să spună punctajul modificat, dar au făcut tot felul de semne, invit publicul, poate se va da și în reluare la televiziune, dar se vede și pe înregistrarea de pe Youtube, că sunt și alte țări care au abordat situația așa, pentru că au fost introduse în direct, lor nu li s-a spus că sunt greșeli tehnice, cum a fost cazul României și al altor țări și au încercat să dea un semn că se întâmplă ceva.

 

Mihai Pocorschi, membru al juriului:

- la toate insistențele noastre, acel răspuns n-a venit, iar noi am insistat.

- componența juriului a fost anunțată, n-a fost niciun mister din punct de vedere al regulilor stricte pe care trebuia să le urmăm de la EBU, membrii juriului n-au fost anunțați, o să-i anunț eu acum. Am avut onoarea să fiu coleg de juriu cu Luminița Anghel, Sanda Ladoși, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeș. Eu bănuiesc că acest juriu a fost ales după niște criterii de CV. Eu personal am fost în vreo 6 jurii de Eurovision național și unul internațional. Am fost foarte aproape de fenomenul acesta.

- juriul nu dă punctaj pe aceeași interpretare, ca și publicul. Noi, pentru finală, am dat punctaj cu o seară înainte, care nu sunt la fel.

- cu toată răspunderea și imparțialitatea, punctezi ceea ce trebuie să punctezi. Regulile EBU au fost respectate. Niciun fel de discuție referitor la ceea ce s-a punctat nu s-a petrecut. Deci toate condițiile cerute EBU s-au respectat.

- În seara semifinalei, un artist italian a primit de la mine o notă excepțională, a doua zi - o prestație sub orice critică. Deci juriul a avut toată răspunderea.

- Mă întreb, dacă nu s-ar fi întâmplat aceste lucruri, care ar fi fost locul ocupat de WRS?

- am dat 12 puncte Moldovei, ca să știe toată lumea.

 

WRS, reprezentantul României:

- Pentru mine a fost extraordinar, sunt 300% ca artist, acum. După această experiență am crescut mult și sunt foarte mândru de corpușorul ăsta, fiindcă a dus atât, și de mintea mea, că am fost foarte limpede. Am fost foarte limpede înainte să intru pe scenă, erau mai mult de 10.000 de oameni

- le mulțumesc tuturor românilor care ne-au votat, pentru că am primit foarte multe mesaje, pentru ei mă simt cumva prost, am mulți prieteni în UK, Spania, Italia, care mi-au scris: am încercat să votăm și nu am putut.

- eu la momentul întârzierii anunțului eram foarte deconectat, fericit. Toate răspunsurile de după prestația noastră erau: voi o să fiți foarte sus și așteptam. Aveam niște pronosticuri în cap și, văzând acolo, pe ecran, că nu primeam puncte ... eu nu fac asta pentru rezultat, fac pentru că îmi place să fac muzică, să scriu, să dansez, să cânt. Dar în momentul când ți se ia, așa ... te simți nedreptățit.

 

Echipa Televiziunii Române a aflat cu uimire chiar în timpul marii finale Eurovision că punctajul juriului nostru nu a fost preluat în calculul clasamentului final.

Eda Marcus, jurnalist TVR: L-am auzit pe Mika spunând când eu practic trebuia să spun ”Bună seara!” întregii lumi că România are o problemă tehnică și că nu mai intrăm, consternarea mea este înregistrată.

Organizatorii competiției au anulat punctajul dat de juriul nostru și au atribuit ”(...) un alt set de punctaje concurenților din finala, în numele juriului țării noastre. (...) Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fară că participanții să fie anunțați în prealabil, (...) unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator, (...)”, se arată în comunicatul Televiziunii Române.

TVR subliniază că și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Reacția vine după ce Uniunea Radiodifuziune Europeană a anunțat în scris țările participante la finala Eurovision că a descoperit, după repetițiile pentru cea de-a doua semifinală a concursului, anumite ''modele de vot neregulate'' din partea juriilor a șase țări.

Așa că ''pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul sau de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țara în cauza."

La rândul sau, președintele juriului român consideră jignitoare o astfel de abordare, mai ales că echipa a trimis către EBU rezultatul jurizării cu o zi înainte de finala pentru public.

"Am făcut parte din nenumărate jurii internaționale, chiar și în Juriul Eurovision și niciodată nu mi s a pus la îndoială acuratețea jurizării și imparțialitatea fata de concurenți", a declarat președintele juriului pentru TVR.

Juriul României acordase punctajul maxim Moldovei. După modificare, toate cele 12 puncte au revenit Ucrainei. Probleme cu jurizarea au apărut şi în Republica Moldova. Acum la Teleradio-Moldova e o anchetă.

Vlad Țurcanu, director general Teleradio-Moldova: Nu ne putem pronunță deocamdată în lipsa unei anchete în sensul că ar trebui să înțelegem ce rațiuni au determinat juriul din Republica Moldova să fie așa de departe de ceea ce a spus publicul. Un motiv pentru care am intervenit în public pe această temă a fost că publicul din România să înțeleagă că atitudinea adevărată față de România este cea exprimată de public, nu de cea a juriului care ar trebui încă o dată să înțelegem pe ce s-au condus atunci când au ales să depuncteze masiv România mai bine zis să acorde așa de puține puncte României pentru că niciodată nu s-a întâmplat să existe o asemenea discrepanță.

Reprezentanții Republicii Moldova la Eurovision spun că pentru ei este mai important votul publicului.

Roman Iagupov: Ce s-a petrecut cu voturile nu știu, noi nu suntem juriu să spunem ce e bine și ce nu e bine, important e că ”Trenuleţul” a ajuns unde trebuia.

Televiziunea Româna a cerut lămuriri Uniunii de Radiodifuziune Europene privind modificarea jurizării. La rândul sau, televiziunea publică din Georgia a anunțat că se afla în aceeași situație și a solicitat clarificări organizatorului.

Potrivit unui comunicat, juriul Georgiei a acordat cele 12 puncte Ucrainei, dar în urma modificării, punctajul sau a mers spre Marea Britanie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI