EXCLUSIV Îşi vor copiii înapoi acasă. Sute de kosovari își așteaptă rudele plecate să lupte pentru teroriști, în Siria

23 martie 2018, 19:30

Naser Deva este profesor de liceu, în vârstă de 61 de ani, din Pec, Kosovo. De ani buni, omul încearcă să-și aducă acasă băiatul cel mare care a fugit în Siria.

Atohe are 27 de ani și a plecat din Kosovo în 2012. A stat 9 luni în Turcia, iar din 2013 este în Siria, unde, potrivit unor surse judiciare din Priștina, luptă pentru gruparea Al-Nusra, grupare afiliată Al-Qaeda.

Când a fugit de acasă, tânărul era în ultimul an la Facultatea de Electronică în Priștina. Tatăl, ateu, susține că fiul cel mare s-a schimbat în mai puțin de un an după ce a cunoscut un imam radical din capitală.

Bărbatul a contactat autoritățile. S-a întâlnit cu ministrul kosovar de interne, a stat de vorbă cu ofițeri ai secției antiteroriste a poliției, a făcut tot ce putea face. Acum se uită neputincios la pozele familiei și așteaptă o minune. Chiar dacă știe că fiul său va ajunge în închisoare dacă se va întoarce în Kosovo.

La un an de la plecarea băiatului, tatăl a aflat din presă că Atohe a murit în luptă. Dar știrea s-a dovedit falsă. Băiatul și-a sunat mama după câteva zile.

Povești ca a lui Naser Deva găsești relativ ușor în Kosovo. Deși, în ultimii ani, peste 120 de kosovari care au luptat în Siria și Irak s-au întors acasă au rămas destui să lupte pentru diverse grupări teroriste.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite