LUMEA AZI

EXCLUSIV Inegalitatea de gen din Europa. Violența împotriva femeilor a luat amploare în țările din UE

Milioane de femei din Europa sunt victimele violenței și discriminării. Liderii organizațiilor internaționale pentru femei s-au întâlnit la București pentru a dezbate problema inegalității dintre genuri. Aceasta va fi, de altfel, una dintre chestiunile de pe agenda de lucru a preşedinţiei României la Consiliul UE. Jurnalistul Zeno Dincă a aflat despre gravitatea acestei probleme de la Zita Gurmai, preşedintele organizaţiei de femei a Partidului Socialiştilor Europeni, și de la Virginija Langbakk, directorul Institutului European pentru Egalitatea de Gen.

19 Octombrie 2018, 18:39 |

Zita Gurmai, preşedintele organizaţiei de femei a Partidului Socialiştilor Europeni: Cred că încă există prejudecăţi în societatea românească. 30 la sută dintre oameni cred că atitudinea femeilor este de vină, iar 58 la sută dintre români cred că femeile nu se comportă cum trebuie. Trebuie sa înlăturăm aceste stereotipuri, trebuie să ne uită la rădăcina problemei şi să clarificăm faptul că femeile sunt egale cu bărbaţii în societate, nu numai la muncă, ci şi acasă. Acest lucru este extrem de important în cadrul familiei. Mă bucur foarte mult că referendumul nu a fost validat, pentru că în Europa acestui secol există mai multe tipuri de familii. Cel mai important este cât de bine trăiesc şi cum se integrează în societate.

Zeno Dincă reporter TVR: Cum de în acest secol, în urma unei lupte de aproape 50 de ani pentru protejarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse, încă ne confruntăm cu problema inegalităţii de gen?

Virginija Langbakk, directorul Institutului European pentru Egalitatea de Gen: Din anumite puncte de vedere este mai bine, iar din altele este mai rău. Problemele cele mai grave, pe care bărbaţii nu le conştientizează, sunt violenţa şi familia. Aceste aspect nu sunt reglementate de legi, deci nu pot fi monitorizate. Toată lumea vrea o familie, dar din momentul în care se nasc copiii, mulţi taţi nu se mai implică şi îi lasă în grija mamei. Din acest motiv femeile au mai puţin timp pentru ele însele, posibilităţile lor sunt restrânse. Familia şi crescutul unui copil se transformă într-un loc de muncă neplătit. Violenţa este o problemă mare pentru că bărbaţii presupun că femeile sunt mai puţin importante, dependente de ei şi pot să facă ce vor cu ele.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA 2°C 4°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV -2°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI