Exclusiv. În Marea Britanie se află cea mai puternică comunitate de studenţi români din diaspora. Cu ce gânduri au votat tinerii români, într-un reportaj în exclusivitate

24 noiembrie 2019, 10:56

Andreea împlinește în câteva zile 19 ani și e boboc la o facultate de cinematografie din Marea Britanie. Are doar două luni de studenție britanică, dar se simte deja ca acasă în Regatul Unit.

„Mă simțeam destul de constrânsă de sistemul educațional din România, deoarece profesorii nu ne ascultau, nu dădeau 2 bani pe ideile noastre, totul era doar despre ei. Aici am găsit un sistem educațional complet deschis. Universitatea la care studiez eu are niște profesori excepționali”, spune Andreea.

Radu tocmai a terminat facultatea de informatică, are o prietenă pe care a cunoscut-o în facultate și știe exact de ce nu se va întoarce în țară.

„Sunt două lucruri. Din punct de vedere al oportunităților de carieră nu am atât de multe în România, câte sunt în Londra. Și al doilea lucru ar fi sistemul de sănătate. Nu m-aș duce la ora actuală într-un spital din care aș putea să ies cu mai multe boli decât am”, spune Radu.

Și Andreea și Radu se simt totuși români și votează.

La aproape 50 de ani, Monica a avut curajul s-o ia de la capăt, în Marea Britanie.

„Am venit acum 4 ani, în septembrie 2015. Am fost într-o excursie și cititind într-un ziar, prin care mobilizau profesorii de ştiinte, am zis să încerc. Piața de muncă este ofertantă. Dar dacă ai standarde, trebuie să fii tenace, curajos și să rabzi”, spune Monica..

Monica vrea să se întoarcă în țară, la fel ca şi Petrică Aldea, plecat din tinerețe, imediat după Revoluție.

„Am încercat mare cu degetul și am nimerit-o”, spune Petrică. Acum, Petrică Aldea se pregătește de pensie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite