EXCLUSIV Garry Kasparov: Până şi Putin înţelege că folosirea armelor nucleare tactice ar provoca NATO să reacţioneze

8 mai 2022, 20:38

Ramona Avramescu: Garry Kasparov, vă mulţumesc că staţi din nou de vorbă cu noi, în ajunul zilei de 9 mai, în care lumea va privi către Rusia şi Vladimir Putin cu şi mai mare îngrijorare. Ce vă aşteptaţi să se întâmple, ce credeţi că va face Putin, din moment ce nu poate oferi o victorie?

Garry Kasparov: Când sunt întrebat la ce să ne aşteptăm de la Putin, răspunsul meu este: Întotdeauna trebuie să ne aşteptăm la ce e mai rău. Uitaţi-vă la toate opţiunile care sunt pe masă şi gândiţi-vă care ar aduce cele mai multe pagube Ucrainei, lumii, securităţii globale şi, în acelaşi timp, Rusiei, poporului rus. E posibil să nu se întâmple, dar e mai bine e să fii pregătit. Dar cred totuşi că opţiunile sale nu sunt atât de bogate cum se aştepta. Întotdeauna a avut la dispoziţie diverse instrumente pe care le putea folosi că să facă rău şi să îşi atingă scopurile. Fără consecinţe. Acum, lucrurile nu mai sunt sigure pentru el.

Dacă anunţă o victorie pe 9 mai ar putea păcăli o mică parte din populaţie, pentru că propaganda rusă va încerca să o trâmbiţeze. Dar tot trebuie să pună ceva pe masă. Tot trebuie să preia controlul la Azovstal, iar luptele continuă în Mariupol. Cât despre restul ţării, singurele lor realizări rămân cele pe care au reuşit să le obţină în primele zile de război. Mai mult, au pierdut în nord, ucrainenii avansează în apropiere de Harkov. Fac mici progrese în est, dar nu arată că o victorie, nu mirose că o victorie, nu sună că o victorie. Ceea ce înseamnă că trebuie să facă ceva foarte dramatic. Să înteţească atacurile asupra infrastructurii Ucrainei, inclusiv asupra obiectivelor civile. Asta se întâmplă chiar în timp ce vorbim. Sau poate să facă un anunţ important, despre mobilizarea generală. Mă îndoiesc că o va face, dar e posibil să decidă să declare oficial război Ucrainei. Sunt opţiuni care trebuie luate în considerare şi trebuie să fim foarte îngrijoraţi de capacitatea lui să continuie războiul, să îl amplifice şi să omoare şi mai mulţi oameni. Războiul înseamnă întotdeauna moarte şi ştim că Putin are zero respect pentru vieţile oamenilor, indiferent că sunt civili, militari, ucraineni sau ruşi.

Ramona Avramescu: Credeţi că e capabil să folosească arme nucleare? Este o mare îngrijorare.

Garry Kasparov: Nu simt un astfel de pericol. Motivul pentru care cred că deocamdată nu merită nici să îl luăm în considerare este că Rusia nu a câştigat războiul, dar nici nu l-a pierdut. Şi cred că până şi Putin înţelege că folosirea armelor nucleare tactice ar provoca NATO să reacţioneze. Să reacţioneze cu adevărat. Şi nu cred că în acest punct e pregătit să dea NATO un motiv să intervină direct. Şi cum am spus de multe ori, mă îndoiesc că generalii şi amiralii lui Putin sunt dispuşi să îşi asume acest risc, să îşi sacrifice vieţile pentru ambiţiile politice ale lui Putin.

Puteți urmări interviul integral mâine, în ediția specială a Știrilor TVR de la ora 17.00 și la emisiunea Referendum, de la ora 21.00.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite