EXCLUSIV Fostul ambasador SUA, Adrian Zuckerman: România are un mare potențial de leadership în Europa, în NATO, în regiunea Mării Negre. Acțiunea Rusiei e ceva ce nu am crezut că o să văd vreodată

"Acțiunile lui Putin sunt absolut groaznice. Cred că e un criminal. (...) Nu se poate tolera așa ceva într-o lume civilizată", a declarat, la TVR, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România în perioada 2019-ianuarie 2021, Adrian Zuckerman. El s-a arătat încrezător în potențialul de leadership al României nu doar în zona Mării Negre, ci și în NATO și în Europa, dar nu s-a ferit să remarce că ar fi vrut să vadă țara noastră mai apropiată de Ucraina. "Aș fi vrut să văd ca România să ajute mai mult cu lucruri militare", a declarat Zuckerman în interviul acordat în exclusivitate Loarei Ștefănescu, realizator "Radar Geopolitic".

26 Mai 2022, 19:00 | Mihaela Carpea |

"Regiunea din Marea Neagră e foarte importantă. A fost importantă tot timpul, continuă să fie importantă", a subliniat Adrian Zuckerman, în platoul TVR. "Grânele din Ucraina sunt foarte importante pentru restul lumii și acțiunea Rusiei de a invada Ucraina e ceva ce nu am crezut că o să văd vreodată", a adăugat fostul ambasador.

Adrian Zuckerman nu s-a ferit să folosească cuvinte grele la adresa liderului de la Kremlin.

"Acțiunile lui Putin sunt absolut groaznice. Cred că e un criminal. Cum au invadat și au omorât oameni indiscriminat în Ucraina sunt acțiuni criminale și trebuie toți cei care au participat la aceste acțiuni să fie duși la Haga, să fie la un proces criminal și să răspundă pentru acțiunile lor. Nu se poate tolera așa ceva într-o lume civilizată", a declarat avocatul și diplomatul.

VEZI și Un grup comun al Marii Britanii, UE și SUA va documenta crimele de război din Ucraina

Zuckerman s-a arătat impresionat de tragedia poporului ucrainean, dar și de curajul armatei ucrainene.

"Începe luna a patra de când a început acest război și o invazie a Ucrainei nemotivată de ruși. E groaznic că sunt atâția civili inocenți - femei, bărbați, copii ucraineni - care au murit din cauza lui Putin și din cauza acestei invazii. Dar trebuie să felicit curajul armatei ucrainene, domnul Zelenski care e un lider cu un curaj enorm și trebuie să felicit țările de la NATO și din UE care au sprijinit cu armament Ucraina ca să poată să respingă invazia Rusiei", a adăugat Zuckerman.

El s-a referit și la momentul 2014, când Putin a anexat Crimeea, un lucru pe care nimeni nu l-a crezut posibil. Zuckerman crede că ajutorul trebuia acordat mai repede, mai devreme, mai consistent.

"Nu trebuie să fie discuții despre pace cu Putin (purtate n.r.) de nimeni în afară de președintele Zelenski. Nimeni nu trebuie să-i spună lui Zelenski să cedeze o parte din Ucraina rușilor. Gândiți-vă că cineva ar spune președintelui Franței să cedeze Bordeaux rușilor. Nu cred că i-ar plăcea așa ceva. Nimeni nu trebuie să îi spună președintelui Zelenski cum oamenii și poporul ucrainean să rezolve această invazie. Ce trebuie făcut e ca Vestul, NATO să sprijine cu armament și ajutor economic cât trebuie pentru ca Ucraina să rămână democratică și independentă", este de părere Adrian Zuckerman.

VEZI și Zelenski, furios din cauza afirmațiilor despre Ucraina ale lui Henry Kissinger. "Calendarul domnului se pare că nu este din 2022, ci 1938"

"Pericolul e foarte mare" pentru Republica Moldova, crede Zuckerman. "Este o țară care e amenințată de Putin și de Rusia, cu potențial să fie invadată", a explicat fostul ambasador, referindu-se la harta cu liniile de front publicată de administrația lui Lukașenko încă din primele zile ale invaziei.

În tot acest context, "România are un mare potențial de leadership în Europa, în NATO și în regiunea Mării Negre", spune Zuckerman. "A ajutat foarte mult Ucraina, economic, cu refugiații".

El nu s-a ferit să remarce totuși că ar fi vrut să vadă România mai apropiată de Ucraina.

"Aș fi vrut să văd ca România să ajute mai mult cu lucruri militare, să fie mai apropiată de ajutorul pe care Polonia îl dă Ucrainei", a declarat Zuckerman.

"Statele Unite se bazează pe România să apere flancul estic al Europei și al NATO", sublinia în ianuarie 2021 Adrian Zuckerman, într-un interviu acordat TVR. "Forțele armate ale României sunt în curs de modernizare primesc tehnologie de ultimă generație în materie de echipamente de apărare. (...) Există tot felul de noi echipamente militare de apărare prin care sunt modernizate forțele de apărare române, astfel încât să se poată garanta integritatea teritorială a României, și prin care să ne asigurăm că România se poate apăra credibil pe cont propriu și că poate să apere și aliații NATO. Desigur, există cooperarea cu NATO și cu Uniunea Europeană, însă este foarte important ca poziția de apărare a României să fie modernizată și credibilă", menționa atunci Zuckerman.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 4°C
IASI 5°C 2°C
CLUJ 4°C 0°C
CONSTANTA 15°C 4°C
CRAIOVA 6°C 3°C
BRASOV 6°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI