EXCLUSIV Fiecare zi în Bahmut este o lecţie de supravieţuire. Echipa TVR a adus un generator unei familii cu o fetiţă de 12 ani „Uite aşa trăim. Fără apă, fără lumină, fără nimic”

10 ianuarie 2023, 19:58

Cu străzi şi multe locuinţe pustii, viaţa continuă discret în Bahmut. Fără gaz şi electricitate puţinii oameni care au rămas aici se descurcă cum pot. De Crăciunul pe stil vechi echipa TVR s-a întors şi a adus cu ea speranţă.

Echipa TVR a adus un generator unei familii cu o fetiţă de 12 ani din Bahmut.

Pericolul pândeşte la tot pasul. Oricând o bombă poate exploda lângă tine.

Saşa, un militar ucrainean, a ajutat jurnaliştii să ajungă la Tamara şi familia ei „Familie cu copil din Bahmut. I-au adus acum un generator. Sub împuşcături, dar au reuşit să îl aducă”.

Din cei 100 de mii de locuitori ai oraşului, acum abia dacă mai poţi număra 8 mii, cei mai mulţi în vârstă.

Tamara: Eu nu am avut de gând să plec. Fiica şi nepoata au încercat să plece, dar nu au reuşit până acum, pentru că nu avem bani…Uite aşa trăim. Fără apă, fără lumină, fără nimic. Aşa, mai tăiem nişte lemne. Vreţi, vă pot arăta unde locuim. Haideţi…

10 oameni trăiesc în adăpostul întunecat de la subsolul blocului cu cinci etaje.

Generatorul primit în dar îi va ajuta să fie conectaţi cu lumea. Acum pentru a-şi încărca telefoanele merg la centrele de refugiaţi. Nu e uşor să rezişti în asemenea condiţii.

Tamara: Aceasta este soba cu care ne încălzim, aşa supravieţuim.

În Bahmut, exploziile sunt foarte puternice. Echipa TVR a plecat de la Tamara, după ce a fost martora a două explozii.

Andrei Kovalenko, producătorul local din Ucraina al echipei TVR: Situaţia este intensă. De la început am avut probleme cu maşina dar tot ce conta era faptul că oamenii aveau nevoie de aceste generatoare. Am decis să riscăm şi să mergem în Bahmut. Situaţia este periculoasă. Sunt tot timpul bombardamente. Nici nu pot să-mi imaginez cum trăiesc aceşti oameni 24 de ore în fiecare zi, într-o astfel de situaţie. Cum poţi să trăieşti cu un copil în astfel de condiţii? Este o nebunie.

Dorel Oancă, trimisul special al TVR în Ucraina: Nu ştii la ce să te aştepţi. Din ce parte să vezi sau să-ţi dai seama de unde vin rachetele. Situaţia e foarte periculoasă faţă de ce am filmat noi în noiembrie.

Fiecare zi în Bahmut este o lecţie de supravieţuire. De luni de zile ruşii încearcă să ocupe oraşul care rămâne însă în mâinile ucrainenilor.

Saşa, militar: Aţi văzut şi dumneavoastră, noi am intrat într-un bloc cu 5 etaje şi bomba a căzut chiar lângă noi. Ce fel de militari, baze sau tancuri erau acolo? Nu exista aşa ceva. Acolo trăiau oameni paşnici. Adică, noi am cărat cu dumneavoastră generatorul, pentru a-i ajuta pe civili şi ei sunt astfel împuşcaţi. Şi astfel de lucruri se întâmplă şi ziua şi noaptea.

Mai bine de jumătate din oraşul Bahmut e acum o ruină. Dar ce-i mai greu pare că abia începe. Pe front luptele se intensifică iar şansele ca măcar Noul An pe stil vechi să înceapă în linişte sunt extrem de mici.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite