EXCLUSIV Ecourile votului împotriva intrării României în Schengen. Românii din Viena: O decizie discriminatorie

10 decembrie 2022, 18:39

Atmosfera de sărbătoare domnește deja în Stephansplatz din Viena. Dar votul prin care Austria s-a împotrivit accederii României în spațiul european de liberă circulație nu a trecut neobservat în rândul austriecilor, și cu atât mai puțin printre turiștii și oamenii de afaceri români români aflați în Austria.

”Părerea mea, nu ştiu care e calea cea bună, dar eu nu sunt împotriva României sau Bulgariei”, ne-a spus un localnic.

La rândul său, un român aflat în Viena ne-a declarat: ”Românii extrem de nedreptățiți, boicotează. Mi se pare corect, de ce nu? Sunt motive absurde, de ce au luat această decizie? Cred că sunt chestii politice în spate.”

Sunt dezamăgiți și românii stabiliți de multă vreme în Austria. Reporterul TVR Diana Dumitrașcu a stat de vorba cu doi dintre ei. Daniela Pisoiu e cercetătoare în științe politice la Institutul Austriac pentru Afaceri Internaționale și cunoaște temele din jurul extinderii spațiului Schengen.

Interesul acestei părți a guvernului austriac este să rezolve așa numita problemă a migrației. Bineînțeles că aceștia nu vin prin România și Bulgaria, ci prin Serbia, Ungaria ș.a.m.d. este aceeași rută prin Balcanii de Vest. A folosit această tematică de Schengen ca un fel de șantaj. Ei s-au opus și au spus ”până nu vedem că se rezolvă această problemă a migrației, până nu vedem anumite progrese pe acest plan noi vom spune nu la Schengen”, a explicat Daniela Pisoiu, cercetătoare, Institutul de Afaceri Internaţionale din Viena.

Vladimir Bulzan e muzician și e stabilit la Viena împreună cu părinții încă din 1991. Astăzi, gestionează un prestigios salon muzical care comercializează piane realizate într-o fabrică cu tradiție de la 1828. Spune că l-a dezamăgit decizia guvernului austriac, pe care o consideră discriminatorie:

”Mi se pare că Europa e împărțită în două și avem două clase de cetățeni, o singură țară care are posibilitatea să blocheze asta, e o chestie anti-europeană. Nici măcar președintele țării nu a înțeles decizia. A fost o decizie a unui partid, câțiva oameni cu părerea lor. Președintele a scris ieri că nu e de înțeles”, ne spune Vladimir Bulzan, manager salon muzical.

Veto-ul Austriei a creat tensiuni și în interiorul coaliției de guvernare a țării. Potrivit presei austriece, partidul Verzilor și-a exprimat dezacordul față de poziția cancelarului Nehammer și a Partidului Popular Austriac prin vocea ministrului Justiției, Alma Zadici, care a susținut la Bruxelles că verzii nu susțin votul.

EXCLUSIV – Diana Dumitrașcu, corespondență din Viena

Cel mai auzit cuvânt auzit în Viena a fost ”dezamăgire”.

Românii stabiliți în Viena spun că acceptarea României în spațiul Schengen ar fi echivalat, practic, cu acceptarea lor în societatea străină acolo unde acest lucru nu s-a întâmplat deja.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite