EXCLUSIV Echipa TVR a ajuns la Cernihiv, în nordul Ucrainei: În „centrele de invincibilitate” sunt copii care desenează și se uită pe tabletă, dar și adulți care lucrează online. Acasă nu au electricitate și este frig

28 noiembrie 2022, 15:00

În orașul Cernihiv, situat pe râul Desna, în nordul Ucrainei, un ceai fierbinte este un adevărat deliciu pentru aceste fetițe, a căror copilărie se scurge printre ruine, în întuneric și în teroarea semănată de obuzele și rachetele rusești. Localitatea aflată la circa 150 de kilometri nord de Kiev este una dintre cele mai grav afectate de criza energetică. Aici, localnicii au lumina și căldură doar câteva ore pe zi, din cauza bombardamentelor intense ale armatei ruse. Așa că vin în aceste corturi ca să se conecteze la realitatea de care au fost rupți în mod brutal.

Alexandru Costache, corespondent TVR: „În aceste corturi, puncte ale invincibilității, există aeroterme conectate la generatoare și există internet furnizat de rețeaua Starlink. Oamenii pot veni aici să se încălzească puțin,  să bea un ceai sau să mănânce ceva. Sunt  copii care desenează și se uită pe tabletă, dar și adulți care lucrează online. Acasă nu au electricitate și este frig. Aceste puncte ale invincibilității, aceste corturi amenajate de autorități sunt extrem de folositoare pentru ei. Peste 4000 de astfel de corturi de ajutor, puncte ale invincibilității au fost amenajate. Vor fi și altele în perioada următoare, mai ales în condițiile n care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că rușii ar putea lovi din nou cu rachete infrastructura energetică a țării, ceea ce ar putea conduce la noi întreruperi de electricitate, căldură și apă curentă„.

Andrei: „Noi nu avem curent în case până la 5.00 seara, aşa că sunt nevoit să vin aici să lucrez. Este cald, avem curent electric, conexiune la internet. Mă descurc, dacă pot să spun aşa.”

Svetlana: „Am venit aici pentru că urmez nişte cursuri de calificare şi la fiecare cinci ani trebuie să fac acest curs. Cursurile acestea sunt de trei ani doar online. Şi acum, pentru că a apărut aici acest punct al invincibilităţii aici, le mulţumesc tuturor că avem un asemenea loc, unde pot lucra şi beneficia de tot ceea ce am nevoie.”

La o masă, trei fetițe desenează. Pentru ele, câteva foi, creioane și carioci sunt singurele bucurii.

Anghelina: „Noi facem prăjituri pentru salvatorii noştri. Le-am adus aici şi profităm şi mai stăm aici, ca să desenăm, să mai povestim.

Maria: „Nu avem lumina, nu avem cum să ne încărcăm telefoanele, este un loc călduros, putem sta aici, să ne încarcăm telefoanele, avem internet. Să bem un ceai, când electricitatea este oprită, în apartament este din ce în ce mai frig.”

Pentru adulți, aceste corturi sunt și singurele locuri unde pot lucra.

Peste 4000 de astfel de corturi au fost amenajate de autorități, dar se dorește ca numărul lor să ajungă la 10 mii, în perioada următoare. Ar putea fi singurele oaze pentru acești oameni, care refuză cu dârzenie să își părăsească localitățile, mai ales că există temerea că noi atacuri cu rachete asupra infrastructurii energetice a țării ar putea avea loc în curând, ceea ce ar putea duce la noi avarii și întreruperi de electricitate, și chiar la o catastrofă umanitară.

CITIȚI ȘI:

Ucraina înfiinţează „centre de invincibilitate” care vor oferi electricitate, căldură, apă, servicii de internet, conexiune de telefonie mobilă şi o farmacie, gratuit şi non-stop

Președintele Germaniei, aflat în vizită în Ucraina, s-a adăpostit într-un buncăr din Cernihiv când s-a dat alarma

Echipa TVR a ajuns la Kramatorsk, în estul Ucrainei. Alexandru Costache: Aici sunt cele mai intense lupte și singurul loc de pe front unde rușii încă mai atacă – la Bahmut și Avdiivka

Echipa TVR a ajuns în orașul eliberat Herson: Sunt mulți oameni pe stradă, deși se pot auzi explozii puternice. Nu au apă curentă, căldură, electricitate, dar rămân în oraș și respiră aerul libertății

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite