EXCLUSIV

EXCLUSIV Drama copiilor din taberele controlate de ISIS: "Sunt înconjuraţi de violenţă, trăiesc cu frica să nu fie atacaţi". "Dacă aceşti copii rămân aici, vor fi cu siguranţă antrenaţi de ISIS - vor fi noii terorişti"

Siria este de peste 10 ani unul dintre cele mai periculoase locuri de pe planetă! Războiul civil a provocat sute de mii de morți și a transformat în refugiați peste 6 milioane de oameni. Și tot Siria a rămas locul în care supraviețuiește ISIS. Adelin Petrișor și Mihai Florea ne arată realitatea dură din taberele în care supraviețuiesc membrii familiilor Daesh! Jumătate dintre cei aflați în taberele pentru familiile luptătorilor ISIS din nord-estul Siriei sunt copii până în 12 ani. Sunt datele oferite de organizația internațională "Salvați Copiii", care activează în zonă. Condițiile pentru cei mici sunt greu de descris: trăiesc înconjurați de violență, locuiesc în corturi, iar mâncarea și serviciile medicale sunt improprii. Echipa TVR a filmat în taberele din nord-estul Siriei.

16 Noiembrie 2021, 23:01 (actualizat 16 Noiembrie 2021, 23:37) Știrile TVR |

Tabăra Al-Hol din Siria. Mai mulţi copii îşi însoţesc mamele la piaţa din centru. Unii ajută la cumpărături, alţii se joacă. Potrivit "Salvaţi Copiii", doar în această tabără trăiesc peste 20-25.000 de copii cu vârste de sub 12 ani. Cei mai mulţi sunt sirieni şi irakieni, însă câteva mii provin din alte peste 50 de ţări, inclusiv din Occident.

Kathryn Achilles, director de comunicare, Save the Children Siria: "Sunt înconjuraţi zi de zi de violenţă, trăiesc cu frica să nu fie atacaţi ei sau părinţii lor. Trăiesc în condiţii grele, stau în corturi. Cei mai mulţi copii nu se pot duce la şcoală, trăiesc cu traumele prin care au trecut, fără să ştie când vor putea pleca acasă, fără să poată pleca şi fără să își poată reclădi viaţa".

Cei de la "Salvaţi Copiii" spun că singura soluţie pentru minorii din taberele din nord-estul Siriei este repatrierea, însă multe guverne refuză pur şi simplu asta. Datele ONG-ului arată că Uzbekistan, Kosovo, Kazakhstan şi Rusia şi-au luat acasă cei mai mulţi copii. La polul opus sunt Danemarca şi Canada.

Kathryn Achilles, director de comunicare, Save the Children Siria: "Am început să vedem semne pozitive din partea unor ţări precum Suedia şi Germania, care au început să îşi ia cetăţenii înapoi, dar e foarte important ca restul Europei, restul lumii să le urmeze exemplul şi să-şi ia copiii fără nicio întârziere".

Abdulkerim Omar, responsabil Relatii Externe, Autoritatea Autonomă din Nord-Estul Siriei: "Din nefericire, ţările care au cetăţeni aici nu şi-au asumat responsabilitatea, mai ales cele din Europa. Guvernele şi opinia publică de acolo cred că dacă îi repatriază pe aceşti oameni va fi periculos pentru ei. De aceea guvernele nu-i vor înapoi. În opinia noastră este o greşeală mare din două motive. În primul rând, cei mai mulţi din tabere sunt copii şi aceştia sunt nevinovaţi. Ţările lor ar trebui să-şi asume responsabilitatea. În al doilea rând, dacă aceşti copii rămân aici, în tabere, vor fi cu siguranţă antrenaţi, pregătiţi de ISIS şi vom avea o nouă generaţie mult mai periculoasă. Vor fi noii terorişti. Vor însămânţa în inimile lor ideea răzbunării. Aşa noua generaţie va fi mai periculoasă ca ISIS de acum".

Potrivit "Salvaţi Copiii", anul acesta în Al-Hol au murit 62 de copii: unii au fost bolnavi, alţii au fost loviţi de maşini de aprovizionare. Au existat însă şi câteva crime.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 23°C 25°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 27°C 26°C
BRASOV 25°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI