EXCLUSIV Creşterea mortalităţii şi plecarea imigranţilor au dus la scăderea populaţiei în Spania

Populaţia Spaniei a scăzut pentru prima dată în ultimii 5 ani. Principalele cauze sunt creşterea mortalităţii şi plecarea imigranţilor. Pe primul loc dintre străinii care au ales să se întoarcă în ţările lor sunt românii. Care sunt motivele care i-au determinat să plece acasă şi câţi români au mai rămas în Spania aflăm dintr-un reportaj realizat de corespondentul TVR Oana Dobrescu.

18 Ianuarie 2022, 20:44 Știrile TVR |

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că populaţia Spaniei s-a redus cu 72 de mii de persoane. În pandemie au fost mai puţine naşteri şi multe decese. În plus, pierderea locurilor de muncă şi nesiguranţa i-au determinat pe imigranţi să se întoarcă acasă.

Peste 27 de mii de români au plecat din Spania într-un singur an. Însă au fost si câteva mii care au avut curajul să se stabilească în Peninsulă. Aşa că per total, numărul românilor a scăzut cu 18 mii.

Nicoleta Stoichiţă este psiholog şi administrator pe reţelele sociale al celui mai mare grup de mămici din Valencia, unde româncele cer sprijin şi caută soluţii pentru problemele pe care le întâmpină.

Nicoleta Stoichiţă, psiholog Valencia: În ultimul an foarte multe mămici au cerut informaţii pe grup despre firmele de transport pentru că multe au rămas fără loc de muncă şi au decis să se întoarcă în ţară.

Piaţa muncii şi-a mai revenit după ridicarea restricţiilor, însă la începutul pandemiei s-au pierdut aproape un milion de locuri de muncă. Cele mai afectate au fost femeile. Românii rămaşi fără slujbe au cerut ajutorul asociaţiilor.

Analiza Experţilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii arată că nici în 2022 economia nu se va apropia de nivelul de dinaintea pandemiei.

Măsurile economice din ţările de origine i-au determinat pe unii să emigreze în Spania într-un număr mai mare ca în anii anteriori. Este vorba de italieni şi britanici.

În total populaţia Spaniei numără acum 47, 39 milioane de persoane, dintre care rezidenţi români au rămas 639.426.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI