EXCLUSIV | Crăciun la Cernăuți sărbătorit cu gândul la cei plecați. Echipa TVR, printre românii din Bucovina unde au răsunat colinde și rugăciuni de pace

7 ianuarie 2023, 18:43

Peste 7000 de români locuiesc în cele 5 sate ale comunei Mahala de lângă Cernăuți. Mulți dintre ei s-au adunat în zi de sărbătoare la biserică, pentru slujba religioasă și pentru a-și cânta colindele.

Comunitatea de români a împlinit 550 de ani de atestare documentară, dar sărbătoarea nu a mai fost ținută anul trecut din cauza războiului.

Suntem români nu pe hârtie, ci în suflet. Ați văzut cum vorbesc copii. Asta e vorba noastră. Simțim durerea altora. Noi aici am primit refugiați. Am ajutat. Peste 1500 de refgugiati au trecut. Au mai rămas câțiva. 8 persoane de la Herson. Sunt cazați la o familie. Asta că e frica asta. Urlă sirena de te strânge în spate și nu e bucuria ceea care era totdeauna”, ne-a declarat Elena Nandriș, profesoară, fost primar al comunei Mahala.

Crăciunul a fost cu atât mai trist în familiile care au membri aflați pe front sau rude refugiate. Oxana spune că vorbește rar cu soțul ei aflat la Harkiv și că își face griji de câte ori mesajele ei nu primesc răspuns.

Din prima zi de război a fost mobilizat. Pe 2 sept a plecat în Harkiv. La telefon vorbim rar. Sperăm că se termină cât mai rapid, să se întoarcă toți acasă la familii, că sunt așteptați de copii, soții, mame care se roagă pentru ei”, spune Oxana Medvedi, soţia unui militar român, aflat pe front.

Conflictul armat din Ucraina a adus multe lacrimi. Am pierdut foarte mulți tineri, care au luptat pe front”, susține Irina Stănculescu, consulul general al României la Cernăuţi.

Pentru pace s-au rugat în primul rând românii strânși la biserica de Crăciun. Durerea războiului a ajuns până și în plugușorul rostit de copii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă