EXCLUSIV Copiii războiului din Ucraina învață carte în adăposturi: „Noi, învăţătorii, le aducem linişte”. Un reportaj TVR Moldova. Imagini și informații cu puternic impact emoțional!

23 octombrie 2022, 18:52

Atenţie! Alarmă aeriană! Grăbiţi-vă spre cel mai apropiat adăpost!

Stela Constanciuc, mamă a trei copii: Această săptămână a fost prea des alarma. Am stat și eu în subsol și am văzut copiii speriați.

La auzul alarmei, lumea intră în panică pentru că nimeni nu mai este în siguranţă.

La Ostriţa, o comună de lângă oraşul Cernăuţi din Ucraina, alarma se dă și pe telefoanele angajaţilor grădiniţei şi şcolii primare. Este o soluție folosită ca să nu-i sperie și mai tare pe copii.

Când echipa TVR a ajuns la ei, sălile de clasă erau goale. I-am găsit în subsol, fredonând cântece patriotice.

Natalia Dubeț, profesoară: Suntem nevoiţi, tot mai des, să coborâm în subsol când auzim alarma. Noi, învăţătorii, aducem linişte la copii şi coborâm cu toţii aici, unde ne aflăm acum.

După aproape două ore petrecute în adăpost, copiii au putut să iasă.

Vitale Zâgrea, corespondent TVR Moldova: În acest adăpost, aflat în satul şcolii primare din satul Ostriţa, regiunea Cernăuţi, se pot refugia peste 150 de copii. Aici le sunt create toate condiţiile. Dispun de produse alimentare, apă chiar şi WC.

Chiar dacă Cernăuţiul este singura regiune din Ucraina în care nu a fost înregistrată nicio explozie, la Ostriţa, oamenii ştiu ce înseamnă războiul. Comuna a îngropat deja cinci tineri uciși pe front.

Vasile Țurcan, primarul comunei Ostriţa, Cernăuţi: Numai pe Ostriţa avem 900 de chemări. Avem, cu părare de rău, şi ostași ce au căzut pe front. Mă doare inima să povestesc. E dureros.

Nu există, deocamdată, o statistică oficială cu numărul etnicilor români morţi pe front. Cert este că în zonele de luptă sunt mii de români originari din regiunile Cernăuţi şi Odesa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite