CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA

EXCLUSIV Comemorarea victimelor KGB-ului la Moscova: un omagiu celor care au suferit de pe urma represiunilor

În Rusia se comemorează victimele represiunilor politice. Asociaţia Memorial a organizat, chiar în faţa clădirii KGB, o acţiune de reculegere în memoria celor care au avut de suferit de pe urma regimului comunist. Cu amănunte, corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea.

29 Octombrie 2018, 21:40 (actualizat 29 Octombrie 2018, 21:48) |

De nouă ani, Alexei Nesterenko vine în Piața Lubyanka. Tatăl lui a fost executat în urma unei condamnări arbitrare și abuzive, pe baza unor acuzații inventate.

De obicei, execuțiile se făceau pe ascuns. De aceea, scopul acțiunii de astăzi este să spună cu voce tare, în public: numele, data și locul execuției celor condamnați la moarte.

La rând, cu răbdare stau și mulți tineri care știu doar din auzite ce înseamnă să fii arestat în toiul nopții, să fii deportat, să stai în lagăr și să nu te mai întorci acasă.

Ceremonia de reculegere se desfășoară în Piața Lubianka, lângă clădirea FSB-ului - fostul KGB - la monumentul victimelor represiunilor politice.

Acolo, pe 30 octombrie 1990, a fost adusă o piatră chiar de pe Insulele Solovki, transformate după revoluția bolșevică în primul GULAG-sovietic.

Potrivit asociației Memorial, în anii '37 - '39 au fost executate prin împușcare peste 700 de mii de persoane iar în întreaga perioadă sovietică s-au pronunțat un milion o sută de mii de condamnări la moarte.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 6°C 2°C
CLUJ 4°C 2°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI