EXCLUSIV Comemorarea victimelor KGB-ului la Moscova: un omagiu celor care au suferit de pe urma represiunilor

29 octombrie 2018, 21:40

De nouă ani, Alexei Nesterenko vine în Piața Lubyanka. Tatăl lui a fost executat în urma unei condamnări arbitrare și abuzive, pe baza unor acuzații inventate.

De obicei, execuțiile se făceau pe ascuns. De aceea, scopul acțiunii de astăzi este să spună cu voce tare, în public: numele, data și locul execuției celor condamnați la moarte.

La rând, cu răbdare stau și mulți tineri care știu doar din auzite ce înseamnă să fii arestat în toiul nopții, să fii deportat, să stai în lagăr și să nu te mai întorci acasă.

Ceremonia de reculegere se desfășoară în Piața Lubianka, lângă clădirea FSB-ului – fostul KGB – la monumentul victimelor represiunilor politice.

Acolo, pe 30 octombrie 1990, a fost adusă o piatră chiar de pe Insulele Solovki, transformate după revoluția bolșevică în primul GULAG-sovietic.

Potrivit asociației Memorial, în anii ’37 – ’39 au fost executate prin împușcare peste 700 de mii de persoane iar în întreaga perioadă sovietică s-au pronunțat un milion o sută de mii de condamnări la moarte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite