EXCLUSIV Certificate energetice pe "ochi frumoşi”. Unii auditori le emit fără să facă nicio verificare în teren

Certificatul pentru eficiență energetică, documentul care atestă consumul de energie al unei clădiri, a ajuns să fie o hârtie fără valoare, dar pe care speculanții fac avere. Cele mai multe astfel de certificate sunt neconforme sau false. Ca rezultat, România ar putea să nu-și atingă țintele de eficiență energetică asumate prin angajamente internaționale. Grav este că autoritățile știu de această afacere de miliarde. Au făcut și un studiu în care scot la iveală neregulile. Dar dau din umeri când vine însă vorba să găsească soluții.

02 Martie 2018, 19:37 (actualizat 02 Martie 2018, 20:08) Știrile TVR |
Certificate energetice pe ochi frumoși
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Internetul este plin de anunțuri ale unor auditori care promit să elaboreze un certificat de performanță energetică în cel mai scurt timp.

Reporterii TVR au abordat câțiva astfel de auditori și au reușit în câteva minute să bată palma pentru un certificate … online.

Un alt anunț, un alt auditor, același rezultat.

Multe dintre certificatele de pe piața românească se dau fără o verificare temeinică a construcției. Auditorii le eliberează fără teamă că ar putea fi sancționați. Deși Comisia Europeană ne-a impus să existe o instituție care să verifice aceste lucrări.

Ministerul Dezvoltării a desemnat Inspectoratul de Stat în Construcții. Ar trebui să verifice, prin sondaj, 10 la sută din lucrări în fiecare an.

Piața nu funcționează corect. O recunoaște și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, care a făcut o analiză pe câteva certificate. Rezultatele au fost șocante.

Unul dintre certificatele de performanță energetică ale clădirilor analizate a fost elaborat pe baza documentației tehnice fără ca obiectivul să existe în realitate (sursă: studiul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții)

Este o afacere din care statul pierde bani, cumpărătorul este păcălit, iar singurii care câștigă sunt auditorii. Unii ajung să aibă zeci de mii de lucrări, deși fizic nu ar putea executa nici câteva mii.

Calitatea acestor certificate poate fi reclamată la Agenția pentru Protecția Consumatorului, la Ministerul Dezvoltării Regionale ori la Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri.

Inspectoratul de Stat în Construcții este singura instituție care verifică sesizările de fraudă, amendează, suspendă sau chiar retrage atestatul unui auditor care emite certificate neconforme.

Dar, Ministerul Dezvoltării abia în noiembrie anul trecut a pus la dispoziție o adresă la care auditorii își pot trimite lucările.

Reporterii TVR au cerut un punct de vedere Ministerului Dezvoltării Regionale și reprezentanților Inspectoratului de Stat în Construcții. Însă fără niciun rezultat.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI