EXCLUSIV Cernăuți, loc de tranzit pentru ucrainenii care fug de război. Refugiată: Era absolut înfricoșător, tot ce îți doreai era să fugi

De 11 zile, războiul este coșmarul milioanelor de cetățeni ucraineni alungați din casele lor, despărțiți de familii, rămăși fără agoniseala de-o viață. Cei care au sperat că tot acest conflict se va termina curând, realizează acum că fiecare zi în care rămân în zonele de conflict le-ar putea aduce moartea. Trimișii speciali ai TVR în Ucraina au stat de vorbă cu localnici care s-au hotărât să nu mai aștepte minuni. Și-au făcut bagajele și au pornit la drum în căutarea libertății. Un reportaj în exclusivitate realizat de Alex Costache și Alex Zugravu.

06 Martie 2022, 15:50 (actualizat 06 Martie 2022, 15:56) Știrile TVR |

Orașul Cernăuți se apără cum poate. În calea invadatorilor au fost ridicate mai multe baricade. În oraș sunt mulți cei care au crezut că Cernăuți le poate servi drept adăpost o perioadă, dar care acum își dau seama că tot fuga înseamnă salvarea lor.

Bogdan este din Harkov și singurul lui gând este să ajungă cât mai repede în Polonia, la familia lui: "Acum, situația în Harkov este catastrofală. Oamenii nu mai au case, nu au unde să stea, asta este cea mai mare problemă. Oamenii și-au lăsat casele, banii, mașinile și au fugit. Clădirile au fost bombardate foarte tare."

Harkov este unul dintre orașele puternic bombardate în ultimele zile de armata rusă.

Bogdan: "Oamenii nu au mâncare, electricitate, este foarte frig în perioada aceasta. Sunt foarte speriați, trăiesc în adăposturi, sunt atât de mulți copii în stațiile de metrou. Acum toată lumea pleacă, părăsesc orașul. Rămân doar bărbații. Copiii, soțiile, mamele pleacă în alte țări."

Irina își amintește cu groază momentele de acum trei zile, când încă se afla în Harkov: "Am simțit că trebuie să fug. Înainte de acest moment m-am gândit că poate totul se va termina repede, dar cu fiecare zi a fost din ce în ce mai rău. Ziua totul părea în regulă, puteai să ieși afară, dar situația se schimba rapid. Bombardamentele erau din ce în ce mai puternice. Era înfricoșător. De fiecare dată din ce în ce mai puternic era sunetul bombelor. Absolut înfricoșător, tot ce îți doreai era să fugi. A fost dificilă și plecarea, nu din cauza fricii, ci a pericolului."

Când a văzut că sunt bombardate inclusiv blocuri de locuințe, și-a dat seama că orașul va fi pus la pământ și așa a decis să plece. De câteva zile este la Cernăuți, dar va pleca în curând spre Polonia.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI