EXCLUSIV Centrul de comandă de la Bruxelles. Președinția rotativă este o misiune tehnică pregătită de specialiștii români

11 ianuarie 2019, 16:42

Notabil a fost că niciuna din catastrofele care au fost prevăzute de presa internațională, dar și de o parte din presa de la București, nu s-a întâmplat, din fericire, a transmis corespondentul TVR la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu, pentru LUMEA AZI. Președinția este o chestiune eminamente tehnică, a început cu bine această săptămână, cu Consiliul Afaceri Generale. Urmează negocierea cadrului financiar multianual, gestionarea Brexit-ului, toate se vor întâmpla sub președinția română, care nu are timp decât până în aprilie, pentru că Parlamentul European se închide și intră în campanie electorală.

–––––––––––––––––––––––-

Lucian Pîrvoiu: Ne aflăm la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, locul care este practic cartierul general al președinției române a Consiliului UE în următoarele șase luni. Aici va fi creierul tuturor acțiunilor acestei președinții. Doamna ambasador Luminița Odobescu ne va fi ghid în interiorul Reprezentanței.

Pentru cele șase luni ale președinției române a Consiliului Uniunii Europene, reprezentanța țării noastre s-a mutat într-un sediu mai spațios, care să răspundă mai bine nevoilor unei echipe lărgite. În plus, acesta se află la doar câteva sute de metri de clădirea Consiliului, un avantaj într-un oraș în care ambuteiajele sunt la ordinea zilei. Cartierul general al Reprezentanței va găzdui o bună parte dintre evenimentele din următoarele șase luni.

Luminița Odobescu, ambasadorul României pe lângă UE: „Avem o agendă plină, sunt peste 1.500 de reuniuni de grupuri de lucru, peste 50 de reuniuni ministeriale planificate aici, la Bruxelles, la care se adaugă cele din România, nu numai reuniunile ministeriale, dar și evenimentele, vizitele grupurilor de lucru”.

Misiunea Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană este una eminamente tehnică și a fost pregătită cu maximă precizie de specialiștii care cunosc în amănunt fiecare dosar european.

Luminița Odobescu, ambasadorul României pe lângă UE: „Noi, ca președinție, avem obiectivul de a gestiona, sub coordonarea Capitalei, grupurile de lucru și reuniunile ambasadorilor. În egală măsură pregătim reuniunile ministeriale care vor avea loc aici la Bruxelles”.

Prima reuniune de la Bruxelles, Consiliul Afaceri Generale, s-a desfășurat la începutul săptămânii, iar organizarea a fost fără cusur.

După lansarea oficială a președinției la București din aceste zile urmează ca săptămâna vitoare premierul să se adreseze plenului Parlamentului European de la Strasbourg. După aceste momente festive va începe greul președinției României, cu Brexit-ul, care va trebui gestionat, indiferent de rezultatul votului din parlamentul britanic.

Din Bruxelles, pentru TVR, Lucian Pîrvoiu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite