EXCLUSIV Candidații pentru Forţele Speciale ale armatei trec prin cea mai dură etapă din procesul de selecție, la Vlădeni

23 martie 2023, 17:09

Zeci de tineri îmbrăcați în uniforme de camuflaj și înarmați cu pistoale mitralieră mărșăluiesc prin munți, cărând doi bușteni foarte grei. Plouă mărunt și afară sunt 6-7 grade Celsius. Cei care aspiră la statutul de luptător în forțele speciale trebuie acum să treacă de cele trei săptămâni de exerciții în teren de la Școala Forțelor Speciale din Vlădeni.

Candidații au o medie de vârstă de 24 de ani. Unii sunt civili, alții militari. Unii sunt ofițeri, alții simpli caporali. În toată perioada de selecție, ei nu au nume, ci un simplu număr primit la înscriere. Candidații sunt în permanență supravegheați de instructori, dar pentru că exercițiile sunt dure, și de sanitari și psihologi.

Programul de selecție al forțelor speciale române are la bază programele Beretelor Verzi și ale Rangers-ilor de peste Ocean. Candidații sunt monitorizați 24 de ore din 24. Cine greșește pleacă acasă, cine nu mai poate și vrea să renunțe, exact ca-n filmele americane, trebuie să tragă de clopot.

De obicei, la selecțiile pentru forțele speciale se înscriu și fete. Inclusiv anul acesta a fost o candidată, însă ea nu a ajuns până la testele din teren de la Vlădeni.

Selecția durează aproape două luni. Cu tot cu pregătirea, procesul durează cam un an. Iar la sfârșit rămân undeva între 30 și 50 la sută dintre candidați, după cum arată statisticile.

Armata română are 5 batalioane de forțe speciale, ceea ce înseamnă câteva mii de oameni. Cum aici intră și cei de la sprijin și logistică, numărul luptătorilor este de ordinul câtorva sute.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă