EXCLUSIV Cămine ilegale pentru bătrâni - Inspecția socială s-a autosesizat după reportajul Știrilor TVR

Fac averi din neputinţa bătrânilor. În toată ţara sunt cămine deschise fără acreditare sau licenţă. Până acum au fost depistate peste 1.300 de cazuri. Inspecţia socială s-a autosesizat după reportajul Ştirilor TVR despre fenomenul căminelor ilegale de bătrâni, aşa că verificările vor continua.

11 Octombrie 2017, 20:23 |
Descinderi la căminele ilegale de bătrâni
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Un cămin privat aflat la doi paşi de centrul oraşului nu are acreditare şi nici licenţă pentru servicii, deşi acolo echipa Știrilor TVR era asigurată că toate actele sunt în regulă. A recunoscut-o şi investitorul, antrenor de volei la Rapid.

Mihai Duţă susţine că acum 8 luni a deschis centrul, la o jumătate de an după ce obţinuse autorizaţia sanitară. Găzduiește acum şi o parte dintre bătrânii de la căminul fără avize care a ars recent.

Dar nici clădirea interbelică în care funcționează centrul nu are autorizaţie de la pompieri.

Şefa celor 3 cămine private de pe Calea Giuleşti care sunt de negăsit în bazele de date oficiale a refuzat în continuare să discute cu echipa noastră.

Acreditarea şi licenţa, obligatorii prin lege, garantează oficial că sunt respectate standardele minime de calitate şi siguranţă. Fără ele, riscul de abuzuri e mai mare.

Lista furnizorilor de servicii sociale licențiate poate fi consultată AICI

Inspecţia socială a decis să trimită controlul şi la căminele cu probleme legale, prezentate la Ştirile TVR. Inspectorii caută astfel de cazuri. Au depistat deja 1.350 de cămine fără forme legale. Numai în Ilfov sunt peste 120 și doar 3 inspectori, care au primit ajutoare din alte judeţe.

În toată ţara sunt numai 260 de inspectori care trebuie să verifice toate serviciile sociale acordate, nu doar căminele de bătrâni. Şi sunt cu miile, precizează Diana Brâncuș, jurnalist TVR.

Personalul e insuficient, iar salariile nu sunt motivante.

Mai puţin de 1.700 de lei net a primit pe luna august un inspector care poate ajunge în control la cei care fac afaceri de miliarde cu suferinţa bătrânilor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 17°C 17°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 12°C 16°C
CRAIOVA 16°C 18°C
BRASOV 14°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI