EXCLUSIV Cămine ilegale pentru bătrâni – Inspecția socială s-a autosesizat după reportajul Știrilor TVR

11 octombrie 2017, 20:23

Un cămin privat aflat la doi paşi de centrul oraşului nu are acreditare şi nici licenţă pentru servicii, deşi acolo echipa Știrilor TVR era asigurată că toate actele sunt în regulă. A recunoscut-o şi investitorul, antrenor de volei la Rapid.

Mihai Duţă susţine că acum 8 luni a deschis centrul, la o jumătate de an după ce obţinuse autorizaţia sanitară. Găzduiește acum şi o parte dintre bătrânii de la căminul fără avize care a ars recent.

Dar nici clădirea interbelică în care funcționează centrul nu are autorizaţie de la pompieri.

Şefa celor 3 cămine private de pe Calea Giuleşti care sunt de negăsit în bazele de date oficiale a refuzat în continuare să discute cu echipa noastră.

Acreditarea şi licenţa, obligatorii prin lege, garantează oficial că sunt respectate standardele minime de calitate şi siguranţă. Fără ele, riscul de abuzuri e mai mare.

Lista furnizorilor de servicii sociale licențiate poate fi consultată AICI

Inspecţia socială a decis să trimită controlul şi la căminele cu probleme legale, prezentate la Ştirile TVR. Inspectorii caută astfel de cazuri. Au depistat deja 1.350 de cămine fără forme legale. Numai în Ilfov sunt peste 120 și doar 3 inspectori, care au primit ajutoare din alte judeţe.

În toată ţara sunt numai 260 de inspectori care trebuie să verifice toate serviciile sociale acordate, nu doar căminele de bătrâni. Şi sunt cu miile, precizează Diana Brâncuș, jurnalist TVR.

Personalul e insuficient, iar salariile nu sunt motivante.

Mai puţin de 1.700 de lei net a primit pe luna august un inspector care poate ajunge în control la cei care fac afaceri de miliarde cu suferinţa bătrânilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite