EXCLUSIV Cămine ilegale pentru bătrâni. Zeci de mii de vârstnici sunt îngrijiți în centre fără acreditare

Azilurile ilegale fac bani grei, la negru, din suferința bătrânilor. Zeci de mii de oameni neajutorați sunt lăsați, practic, în voia sorții, în căminele care funcționează ilegal în toată țara. În jur de 1.350 de cămine nu au nici măcar acreditare provizorie. Sunt doar cele depistate. Jurnaliștii TVR au găsit mai multe astfel de cazuri. Unele fac parte din rețele. Material în exclusivitate Știrile TVR.

10 Octombrie 2017, 20:29 (actualizat 10 Octombrie 2017, 23:04) |
Cămine ilegale pentru bătrâni
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pe Internet înfloresc promisiunile pentru cei care vor să-şi lase bunicii sau părinţii pe mâini sigure. Pe o singură stradă din Bucureşti, am găsit trei oferte de la cămine private. Primul avea afişată o autorizaţie sanitar-veterinară de cantină. Toate locurile erau ocupate.

Mergem la următorul cămin de pe Calea Giuleşti, despre care ni se spune că a fost deschis în ianuarie. Eram aşteptaţi. Și aici sunt ocupate toate locurile.

La un alt cămin, care e prezentat drept cel mai mare din țară, de opt mii de metri pătraţi, suntem primiţi cu ostilitate

Mergem spre centrul oraşului, la un alt cămin care promite condiţii selecte şi siguranţă.

Centrul nu apare însă pe lista furnizorilor acreditaţi, publicată pe site-ul ministerului Muncii, la rubrica Politici Familiale. Şeful nu ne-a răspuns la telefon.

Conducerea primelor trei centre, care garantau că au toate actele în regulă, ne-a închis telefonul.

Fără acreditare sau licență, chiar și provizorie, funcţionarea este ilegală. Cei depistați sunt sancționați cu amenzi care ajung și la 20.000 de lei.

Unii nici măcar nu-și deschid firme sau ONG-uri și câștigă enorm, la negru, spun cei de la Sanitas, care au sesizat, la ministerul Muncii, acest fenomen.

Potrivit datelor din Registrul Electronic Unic al Serviciilor Sociale, gestionat de către ministerul Muncii, la sfârşitul lunii septembrie, în toată ţara erau doar 338 de cămine de bătrâni care aveau licenţă de funcţionare. Doar 121 erau publice. Pe lângă acestea, autorităţile au identificat aproximativ 1350 de firme, asociaţii şi fundaţii care dețin centre de îngrijire pentru vârstnici fără acreditare.

Cele peste 3200 de primării din țară sunt obligate prin lege să găsească soluții, între care poate fi și îngrijirea la domiciliu. Se plâng însă că nu au bani şi capacitate. Şi inspectori sociali sunt prea puţini. Din iunie, sunt în campanie de controale la cămine.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 17°C 17°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 12°C 16°C
CRAIOVA 16°C 18°C
BRASOV 14°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI