EXCLUSIV Bucureştiul ar putea câştiga milioane de euro dacă ar reface şi ar pune în circuitul turistic forturile militare din secolul al XIX-lea

10 martie 2019, 20:10

Fortul Morsel, cea mai impozantă cazemată din vechiul sistem de fortificații al orașului Anvers, atrage mii de vizitatori în fiecare an. A fost construit de inginerul militar Alexis Brialmont, între anii 1860 și 1864 pentru a apăra citadela în cazul unei invazii străine.

Fortul a intrat într-un program de renovare cu fonduri europene în 2010. Acum este luminat și încălzit. Un tur ghidat costă 20 de euro. Mulți bani se strâng și din evenimente.

Pentru a fi ușor de vizitat și de localnici, autoritățile din Anvers au inclus forturile într-un circuit turistic pe bicicletă, încă de acum 19 ani.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, Regele Carol I îi cere aceluiaşi strateg belgian să fortifice capitala României. Astfel ia naştere Cetatea Bucureştiului. Este și acum una dintre cele mai măreţe realizări din istoria ţării, dar foarte puţini români au auzit de ea. Şi cu atât mai puţini au văzut-o.

Generalul Brialmont a construit în România 36 de forturi. În acest moment, cele mai multe aparţin Ministerului Apărării, iar restul au un statut incert ori sunt abandonate. Deocamdată, sunt explorate pe cont propriu doar de către cei care au curiozitatea să o facă.

De-a lungul timpului, 6 fortificații au fost distruse după ce muniţia depozitată acolo a explodat.

În afară de cele care mai sunt încă obiective militare, 19 forturi şi baterii intermediare pot fi amenajate precum cele din Anvers. Mai intâi trebuie să primească statutul de obiective de interes naţional. Astfel s-ar face lumină în hăţişul administrativ în care aceste obiective sunt captive.

Institutul de Cercetare şi Dezvoltare în Turism a făcut deja un proiect pentru Bateria 1-2 Mogoşoaia. După amenajarea zonei, construcţia ar putea adăposti o expoziţie, o cafenea şi un parc tematic. Iar obiectivele ar atrage fonduri europene.

Alte centuri de fortificaţii europene, mult mai mici decât cea a Bucureştiului, sunt incluse pe lista Patrimoniului Mondial Unesco. Forturile Cetăţii Bucureştiului nu sunt considerate nici măcar monumente istorice.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite