EXCLUSIV Bricul „Mircea”, pentru prima dată în portul din Castellon

22 aprilie 2022, 20:39

Cei 185 de membri ai echipajului de pe nava școală Bricul Mircea au intrat în Portul din Castellon salutând mulțimea numeroasă de români care i-a întâmpinat cu aplauze.

Pe nava sunt și 90 de elevi ai Școlii Militare de Maiștri ai Forțelor Navale aflăți la prima instrucție pe mare. Unii dintre ei au fost extrem de emoționați pentru că pe mal îi așteptau părinții aflăți la muncă în Spania.

„Mama mea se află aici, la o ora distanță de Castellon. A trebuit să plece de la vârstă mea de 11 ani. Avem planuri să ieșim, să mâncăm, să ne plimbam. În curând va veni și ziua mea și e un cadou și mai mare să o văd”, spune Alexandra Popa, elevă la Școala Militară de Maiștri „Amiral Ion Murgescu”

„Din 2019 încercăm să aducem bricul Mircea aici, că să ne bucurăm de patrimoniul românesc pe tărâm spaniol”, spune Monica Barabas, consilier în Primăria din Castellon.

Nava va rămâne în port până pe 25 aprilie, timp în care românii și spaniolii vor putea urcă la bord să o viziteze.

„Sunt fericit să fiu din nou pe pământ românesc și prima dată pe Bricul Mircea”, spune unul dintre vizitatorii români.

„Suntem foarte entuziaști este pentru prima dată când bricul Mircea sosește în portul din Castellon + este cea mai mare comunitate de cetățeni români compactă, declară Irina Marin, consulul României în Castellon.

Pe punte se incondeiaza ouă de Paște, iar în bucătărie se fac pregătiri pentru masă tradițională.

„Ceea ce ne putem permite noi la bordul navei este să vopsim ouăle roșii, friptură de miel, ciorbă de perișoare”, spune caporal Gheorghe Vasile, bucătar

La bord se află și un preot care va ține slujba de înviere.

„Pentru noi Paștele este bucurie emoție dor și dragoste pentru că suntem plecați de la casele noastre din sânul familiilor, de lângă cei dragi”, mărturiseşte preotul Dragoş Trandafir.

„Noi am mai petrecut Paștele pe mare, dar e prima dată când îl petrecem într-un port unde comunitatea românească este atât de mare”, spune comandantul de pe Bricul Mircea, Mircea Târhoacă.

Bricul Mircea a fost adus cu ocazia festivalului Escală în Castellon, la care au fost invitate alte 10 nave vedetă din Spania și Olanda, printre care Victoria, prima ambarcațiune care a făcut incojurul lumii și nava militară Infanta Sofia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite