EXCLUSIV Breeze 2019. Zeci de nave de luptă ale NATO se antrenează în largul Mării Negre

18 iulie 2019, 19:59

27 de nave de luptă și 2300 de militari din 12 state ale NATO. Așa s-ar putea descrie în câteva cifre Breeze 2019, un exercițiu naval organizat de marina bulgară.

La manevre participă și fregata canadiană Toronto, nava comandant a grupului Alianței responsabil de zona Mării Negre. La bordul acesteia este inclusiv un ofițer român implicat în organizarea antrenamentului comun.

Alianța Nord-Atlantică supraveghează cu atenție Marea Neagră, mai ales că, după anexarea Crimeei, Rusia a mutat foarte multe arme redutabile în peninsulă.

Navele Alianței simulează tot felul de scenarii, inclusiv lupta împotriva aviației sau lupta antisubmarin. La aceste exerciții participă și 5 avioane și 6 elicoptere.

Echipa Știrilor TVR s-a aflat la bordul fregatei canadiene Toronto mai bine de 12 ore. La un moment dat, undeva la 70 de km de Varna, în larg, s-a impus transbordarea pe o navă de atac elenă. Totul s-a făcut în mers, cu o mică barcă.

La manevrele din largul coastei bulgărești participă și două nave românești. Pe lângă Fregata Ferdinand, care are la bord 240 de oameni, Forțele Navale au trimis la Varna și un dragor maritim. Acestea vor rămâne în zonă până la terminarea exercițiului, la sfârșitul acestei săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă