EXCLUSIV "Bâzu" Cantacuzino, asul aviaţiei, comemorat la aerodromul din Bănești Prahova

Mai mulți iubitori ai aviației au comemorat în acest sfârșit de săptămână 60 de ani de la dispariția unuia dintre cei mai mari piloți de vânătoare români, Constantin "Bâzu" Cantacuzino. Piloți, istorici, dar și simpli iubitori ai aviației s-au adunat la aerodromul din Bănești Prahova. Trei IAR-uri 99 de la Școala de aplicație de la Boboc au trecut la verticala aerodromului în memoria celebrului pilot român.

27 Mai 2018, 21:14 |
Bâzu Cantacuzino, asul aviației
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Generalul Ion Dobran, pilot de vânătoare în al Doilea Război Mondial, a fost invitatul de onoare la comemorarea lui "Bâzu" Cantacuzino. La 99 de ani, generalul a mers de la București la Bănești cu unul dintre avioanele Iacărilor Acrobați. La un moment dat, Dobran a fost chiar la manșă pentru o scurtă perioadă.

Constantin "Bâzu" Cantacuzino a fost unul dintre așii aviației militare din al Doilea Război Mondial. A fost comandant de escadrilă și de grup de vânătoare.

În 1939 a câștigat un concurs de acrobație, iar doi ani mai târziu a devenit pilot șef al LARES, precursorul interbelic al TAROM.

Din 600 de misiuni la care a participat, "Bâzu" Cantacuzino, peste 200 au fost de lupte aeriene. 60 încheiate cu victorie.

Generalul Dobran, prezent la comemorarea lui "Bâzu", deși a fost și el un pilot foarte bun, a adunat doar 12 victorii.

Imediat după război, "Bâzu" a continuat să zboare pentru LARES. Nemulțumit de noua orânduire comunistă, în 1948 a plecat la Milano cu o cursă comercială și acolo a rămas. Ulterior, s-a stabilit în Spania. A murit pe 26 mai 1958, la Madrid.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TIMP LIBER
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI